Vad händer när man stukar foten?

De flesta av oss har nog trampat snett och vrickat eller stukat foten någon gång i livet.

Skadan sker till följd av att fotledens rörelseomfång överstigs, något leder till bristningar i ledbandet eller att ledbandet går av helt och hållet. När ledbandet skadas uppstår det inre blödningar som orsakar svullnad och ömhet.

En stukad fot kan alltså innebära allt ifrån en lätt vrickning till en mer omfattande ledbandsskada. I de flesta fallen så läker skadan av sig självt, en allvarligare stukning kan dock kräva en undersökning av läkare samt fysioterapi.

Även om smärtan har gått över så är det vanligt att man upplever foten som instabil en period efteråt. Man bör därmed vara försiktig med foten även när man upplever den som ”läkt”, då det är enkelt att återigen skada ledbandet om man ej är försiktig.

Grader av stukning & generella symptom

Som tidigare nämnt är det möjligt att stuka foten i olika omfattning, läkare brukar dela upp stukningar i olika grader som löper från ett till tre. Det som avgör vilken grad foten är stukad har att göra med hur skadat ledbandet är.

  • Grad 1 = Det har uppstått en lindrig skada på ledbandet. Det gör lite ont att gå på foten och en viss svullnad kan uppstå. I övrigt är ledband och fotled intakt. Vid denna grad av stukning räcker det med att vila foten ett par dagar för att smärtan ska gå över.
  • Grad 2 = Det har uppstått bristningar på ledbandet och eventuella skador på den stabiliserande strukturen i foten. Fotleden upplevs instabil och det smärtar att gå på foten. En mer omfattande svullnad uppstår och det kan komma att krävas avhållsamhet från fysiska aktiviteter, vidare kan det krävas viss rehab för att återfå stabiliteten i foten.
  • Grad 3 = Ledbandet har gått av och fotleden blir snabbt mycket svullen. Smärtan och svullnaden uppstår direkt vid skadetillfället och en viss missfärgning kan synas på foten. Det går ej att gå på foten och det kommer krävas mycket vila samt rehabilitering för att strukturen i foten ska återfå sin stabilitet. Vid en grad 3 stukning bör du undvika att gå på foten helt under några eller någon vecka. Du bör därmed införskaffa ett par kryckor.

Generella symptom vid stukning av fot:

  • Smärta, speciellt när vikt eller tryck appliceras på foten
  • Det ömmar vid lätt beröring
  • Svullnad och blåmärken
  • Begränsad rörlighet till följd av smärta
  • Instabilitet i fotleden

Så här behandlar du en stukad fot i hemmet

Nedan kommer vi att gå igenom vad du kan göra i hemmet för att lindra smärtan och påskynda läkningen

1. Vila, kyla & högläge

Du bör behandla din stukning så fort som möjligt. Det du kan göra direkt är att placera foten i högläge när det går.

  • Lyft upp foten så den är ovanför hjärtat, exempelvis kan du lägga dig ner och placera 2-3 kuddar under foten. Att hålla foten i en högre nivå än hjärtat innebär att blodflödet minskar och således även svullnaden.

Kombinera detta med att kyla ner foten i omgångar. Med is/kyla minskar du svullnad samt stoppar eventuella blödningar inne i foten.

  • Kyl ned foten med is i 20 minuter 2-3 gånger per dag. Fortsätt med detta tills svullnaden har gått ner. Isen får blodkärlen i foten att dra ihop sig vilket minskar blodflödet. Vidare har isen en bedövande effekt som kan lindra smärta, var dock noga med att ha ett lager mellan huden och isen för att undvika kylskador.

2.  Tejpa eller linda foten

Vid en stukning kommer du att känna av smärt och instabilitet. Under en uppbyggnadsfas och läkning, som normalt kan ta upp tilll 12 veckor, kan det vara bra att stabilisera fotleden med tejp eller en linda. I vårt sortiment hittar du olika modeller av tejp och lindor med tillbehör.

3.  Fotledsbandage för kompression & stöd

Våra fotledsbandage och fotledsstöd är speciellt framtagna för fotledsskador så som stukade fötter, dessa ger stöd och stabilitet vilket minskar smärta och svullnad.

Dessa kan med fördel användas både direkt efter skadan samt när det är dags att börja gå på foten igen. Kompression och stödet minskar risken för att vrida på foten på ett sätt som förvärrar skadan.

4. Komma igång igen

När det akuta skadeläget har passerat och det är dags för att rehabilitera foten kan en balansplatta vara ett effektivt redskap. Även om foten inte känns helt återställd så är det bra att aktivera den måttligt. Detta ökar blodtillförsel och blodcirkulation samt stärker de muskler i foten och fotleden som under läkningsperioden varit inaktiva. Vidare hjälper detta med att bli av med eventuell stelhet.

5. Undvik skor med mjuk eller dålig sula

Du bör undvika att gå med skor med dålig eller för mjuk sula, ett alternativ är att köpa ett bra skoinlägg som erbjuder stabilitet för foten.

Att gå runt barfota eller med skor utan en ordentlig sula kan nämligen leda till att du förvärrar den nu nästan läkta fotledsskadan.

6. Kontakta läkare vid allvarlig stukning (grad 3)

Om din skada inte läker efter ett par veckor eller att du misstänker din skada är utgör en grad 3 stukning bör du kontakta en läkare, för en fysisk undersökning alternativt ett läkarbesök i mobilen. Exempelvis att det inte går att stå på foten utan omfattande smärta.

I dessa fall kan det komma att krävas en rehabiliteringsplan utformad av en sjukgymnast för att du ska få tillbaka normal stabilitet i foten.

Även om du misstänker att skadan endast är en grad 2 stukning bör denna undersökas av en läkare för att utesluta att ledbandet har gått av.

Undvik fotledsskador i framtiden

Här kommer lite enkla tips för att undvika framtida fotledsskador.

  • Se till att alltid värma upp innan träning och fysisk aktivitet, detta så att musklerna i foten aktiveras och därmed är redo att stödja foten.
  • Använd bra träningsskor
  • Vila fötterna ordentligt mellan fysiska aktiviteter och var vaksam om fötterna känns trötta och ömma
  • Låt fotledsbandaget eller fotledsstödet sitta kvar tills du är säker på att foten är helt återställd
  • Gör en övningen eller aktivitet ont i fötterna så avbryt
  • Drick ordentligt med vatten under och mellan fysisk aktivitet

I Skadeguiden kan du läsa mer om stukad fot.