• Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Skoinlägg

Avlastande skoinlägg för fotrelaterade problem

Här hittar du vårt sortiment av skoinlägg och sulor som du kan köpa online på nätet. Våra skydd är CE-märkta och samtliga varumärken är etablerade inom sjukvården runt om i världen. Skoinläggen går bra att använda både i vardagen, på arbetet eller vid fysisk aktivitet, läs mer här.

Mer information Skoinlägg

Fotens konstruktion är anpassad för att klara av tunga påfrestningar. Över- eller felbelastning kan dock leda till fotrelaterade problem som i sin tur kan orsaka både smärta, stelhet och trötthet. Skoinlägg kan vara effektiva för smärtlindring, stabilisering av foten och korrigering av felställningar. Det går också bra att använda skoinlägg i förebyggande syfte samt för att öka komforten i dina skor.

Vanliga orsaker till smärtande fötter?

Människofoten har en avancerad anatomi byggd för att balansera upp kroppen och ge flexibilitet såväl som naturlig stötdämpning. På så sätt klarar fötterna den tunga påfrestning vår kropp utsätter dem för i varje steg.

Vid felbelastning eller överbelastning, till exempel på grund av intensiv fysisk aktivitet eller felaktiga skor, finns dock risken att utveckla diverse fotproblem. Detta kan orsaka smärtor i fötterna, men också i fotleder, knän, höfter och rygg.

Två av de vanligaste fotrelaterade problemen är hälsporre, som beror på en inflammerad sena i hålfoten, och uttrampad hälkudde som orsakas av en skadad bindväv i hälkudden. Även hallux valgus (snedställd stortå) samt pronation och supination (foten faller inåt eller utåt i steget) är vanligt förekommande.

Avlastande skoinlägg för olika delar av foten

Skoinlägg kan vara ett effektivt behandlingssätt för att lindra besvär orsakade av fel- eller överbelastning. Inläggen har framför allt en avlastande effekt, men bidrar också med stabilitet och stötdämpning.

Idag finns det avlastande skoinlägg för samtliga delar av foten, det vill säga både bakfot, mellanfot och framfot. Några exempel är hälkoppen som till exempel kan ge avlastning vid hälsporre och framfotspelotten som kan minska belastningen på fotens främre trampdyna.

Det finns även valvstöd som stöttar mellanfoten om du har ett lågt fotvalv samt pronations- och supinationssulor. Pronation betyder att foten roterar inåt vid isättningen av foten och vid supination roterar den utåt. Båda dessa felställningar kan orsaka smärta i både fötter, underben och knän, men också i höft och rygg. Med rätt skoinlägg går det dock att effektivt motverka felställningen i foten.

Skoinlägg i förebyggande syfte

Skoinlägg är inte bara användbara för personer som redan upplever fotrelaterade problem, utan de kan också användas i förebyggande syfte. Sulorna säkerställer att du belastar foten på ett korrekt sätt, vilket dels kan minska risken för belastningsskador i framtiden, men också bidra till en högre komfort i dina skor.

Att börja använda skoinlägg kan kännas ovant och det är inte ovanligt om du till en början upplever besvär som ömhet, träningsvärk och skavsår. Dessa besvär försvinner i regel med tiden, men det kan ändå vara bra att trappa upp användandet av skoinläggen stegvis tills dina fötter vant sig vid dem. Detta gäller framför allt vid användning av sulor i samband med fysisk aktivitet, då belastningen på fötterna är betydligt högre.

Prefabricerade och ortopediska skoinlägg

Skoinlägg brukar delas in i två kategorier: ortopediska och prefabricerade. Båda sulorna kan ha samma syfte, det vill säga att bidra till en mer korrekt belastning av foten, men är utformade på olika sätt.

Ortopediska skoinlägg är speciellt framtagna skoinlägg anpassade för en specifik individ. För att skapa en ortopedisk sula gör man normalt sett en avgjutning av foten sulan ska användas av. Detta gör det möjligt att utforma skoinläggen på ett sätt som ger specifik avlastning och optimalt stöd.

Prefabricerade skoinlägg är också anpassade för att ge stöd och avlastning, men är istället utformade efter en generell fot. De passar bra för enklare besvär samt för användning i förebyggande syfte medan ortopediska skoinlägg kan vara mer lämpliga vid svårare fotproblem.

Se vårt sortiment av CE-märkta skoinlägg och sulor

Hos oss på Rehabgrossisten hittar du ett brett sortiment av skoinlägg och sulor online. Alla våra sulor är CE-märkta och samtliga varumärken är globalt etablerade inom sjukvården. För en trygg och säker köpupplevelse erbjuder vi våra kunder alltid fri frakt, fria byten och 45 dagars returrätt.