• Fri frakt fr. 375.-
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Kompressionsstrumpor

Snabbare återhämtning med kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är tillverkade för att ge dig medicinsk kompression för att hjälpa till att maximera prestanda och återhämtning. Stödstrumpor ger extra mycket stöd och skön massageeffekt för trötta och svullna ben. De specialdesignade, precisionsstickade strumporna hjälper dina anklar och underben att återhämta sig snabbare före och efter aktivitet genom förbättrat blodflöde med hjälp av kompressionen i strumpan, läs mer här.

Mer information Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor används för att förhindra svullnad och trötthet i benen genom att öka blodcirkulationen i underbenen, fotled och fötter. En kompressionsstrumpa hjälper vadmusklerna och venerna att pumpa blodet från underbenet tillbaks upp till hjärtat. Även artärerna, som transporterar syrerikt blod till dina muskler, kan slappna av så att blodet flödar mer fritt i benen.

Ibland idrottare är det vanligt att använda kompressionsstrumpor för att snabba på återhämtning och för att minska träningsvärk samt svullna ben. Med det sagt har det nu även blivit vanligt att använda dessa både vid dagligt arbete, långa resor som vid flyg, bil eller tågresor etc. Faktum är att stödstrumpor fungerar lika bra vid kontorsarbete, i löpspåret eller på gymmet så som vid långresor, speciellt om du har problem med svullna och värkande fötter och ben.

Ökar blodflödet med kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor har länge använts inom allt från sjukvård och återhämtning till idrottande och under graviditet. Du kanske har sett någon med de knähöga strumporna och undrar varför de används och hur de funkar. Läs vidare om du är nyfiken på stödstrumpor och dess fördelar!

Tanken med en kompressionsstrumpa är att öka blodflödet med hjälp av trycket som strumporna skapar. Trycket ska vara högst längst ner vid anklarna och minskar uppåt längs vaden, vilket hjälper blodet i venerna att ta sig till hjärtat. Vid bland annat fysisk ansträngning behöver hjärtat pumpa mer blod, och att pumpa blodet upp från fötterna och benen är mer ansträngande.

Här kan en kompressionsstrumpa komma in och ge venerna hjälp på traven med syfte att trycka blodet från foten upp mot hjärtat. Artärerna som tar syrerikt blod till dina muskler kan också slappna av, så blodet flödar mer fritt. På så sätt undviker man bland annat att benen svullnar upp och känns tunga efter hård träning.

Vilken kompressionsklass ska jag välja?

När man köper kompressionsstrumpor är det viktigt att se till så att det står vilken medicinsk kompressionsklass de tillhör. Klasserna ger olika effekt och ska användas vid olika behov.

Klass 1 ger lätt kompression (15-21 mmHg) och är vanligast vid lindriga problem. De används vid bland annat svullna ben, åderbråck, graviditet och på flygplan.

Klass 2 används oftast vid svårare problem och ofta i medicinskt syfte, till exempel vid behandling av trombos och lymfödem. Trycket på dessa strumpor är större (23-32 mmHg) och det rekommenderas att prata med sin läkare innan dessa används.

Klass 3 har ett ännu starkare tryck på 34-46 mmHg och används vid de svåraste av tillstånd och förskrivs av sjukgymnaster och sjuksköterskor.

Om man är till exempel löpare räcker det med Klass 1 för att uppnå önskad hjälp utan att benen påfrestas allt för mycket. Strumporna i vårt sortiment är alla Klass 1 produkter.

Hur väljer jag rätt storlek på stödstrumpor?

Till skillnad från vanliga strumpor så utgår man inte ifrån skostorleken när man väljer storlek på sina stödstrumpor. Då trycket ska vara som störst vid vristen, där benet är smalast, och sedan avta vid strumpans slut, behöver man istället ta ett cirkulärt vadmått (i vissa fall även runt vristen).

För att en kompressionsstrumpa ska verka med full effekt och på rätt sätt behöver man vara noggrann så att man väljer rätt storlek. Mer information hittar du under Storleksguiden som finns på varje produktsida.

Vem kan använda kompressionsstrumpor?

Många olika grupper av människor drar nytta av fördelarna med att använda en strumpa med kompression då de förebygger svullna ben.
Här nedan ser du några av de tillfällen då dessa strumpor kan passa dig.

• När du har genomgått en operation
• Om du står upp hela dagen på jobbet
• Om du idrottar och vill snabba på återhämtningen
• Kan med fördel användas vid graviditet
• Circulationsproblem vid diabetes eller åderbråck
• Sängliggande eller bara har svårt att röra på benen

Varför ska man använda kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor hjälper blodet i venerna att ta sig till hjärtat. Genom strumpans utformning och kompression i materialet ges ett tryck över ankeln som sedan är avtagande uppåt över vaden vilket underlättar flödet av blodet från fötter upp till hjärtat genom benen.

• Öka cirkulationen i benen
• Minska svullnad
• Minska smärta orsakad av åderbråck
• Minska risken för åderbråck
• Förbättra lymfatisk dränering

Kan man ha kompressionsstrumpor när man tränar?

Många idrottare, bland annat löpare, basketspelare och triatleter, bär kompressionsstrumpor och tror starkt på dess effekt. Teorin bakom är att bättre blodflöde under löpning och aktivitet hjälper till att få syre till musklerna. Samtidigt hjälper stödet att förhindra vävnadsskador.

Efter träningen återhämtar sig musklerna snabbare, på grund av den förbättrade blod- och lymfcirkulationen. Musklerna blir därför inte lika ömma och risken för kramp minskar vid eller efter hård träning. Många tycker även om känslan av stödet som strumporna ger, och bara det kan få dem att prestera bättre i sin sport.

Kan man bära stödstrumpor i vardagen?

Man behöver inte vara idrottare eller vara sjuk för att med fördel använda stödstrumpor. Att sitta eller stå mycket på jobbet kan vara påfrestande för benen och blodcirkulationen.

När du går mycket fungerar vaden som en muskelpump för dina vener vilket ökar blodflödet, men står du i en position eller sitter ner hela dagen minskar detta systems effektivitet. Därför kan man använda stödstrumpor under dagen för att benen ska kännas mindre trötta.

Du kanske har sett någon med stödstrumpor på flygplatsen och undrat vad vitsen med det är. Svaret är att det funkar på samma sätt som tidigare beskrivet; att sitta ner länge i ett flygplan begränsar blodflödet och gör att blodet samlas i benen. Det kan i längden orsaka problem såsom blodproppar. Om du flyger mycket kan det därför vara en bra idé att investera i ett par stödstrumpor.

Kan jag ha kompressionsstrumpor under graviditet?

Ett av de vanligaste problemen som gravida kvinnor upplever är benkramper och ödem, alltså svullna och värkande ben. Även åderbråck kan utvecklas under den här tiden.

Under en graviditet ökar mängden kroppsvätskor och det finns en risk att vätskan ackumuleras i dina vävnader och att blod samlas i underkroppen, vilket resulterar i synliga svullnader och åderbråck. Medan barnet utvecklas kommer livmodern också att öka trycket på din vena cava (venen som transporterar blod från dina ben och fötter till hjärtat), vilket drastiskt saktar ner blodflödet i kroppen.

Kompressionsstrumpor hjälper med dessa problem genom att massera musklerna och leda blodet uppåt mot hjärtat, så att det inte samlas på ett ställe. Kompressionsklass 1-2 passar bra för gravida kvinnor.

När används kompressionsstrumpor i sjukvården?

Kompressionsstrumporna förskrivs ofta i samband med operationer som gör dig sängliggandes, vid lymfödem, djup ventrombos och andra tillstånd då de verkar förebyggande mot blodproppar, åderbråck och svullna ben. Denna slags strumpor brukar ha en högre kompressionsklass än de man kan köpa själv.

Om du tror att du är i behov av kompressionsstrumpor på grund av din sjukdom kan du vända dig till din läkare eller vårdcentral.

Vi erbjuder dig snabb och trygg service

REHABgrossisten erbjuder dig snabb och trygga köp på nätet. Vi är certifierade hos Nordisk E-handelscertifiering och använder Klarnas säkra betalningslösningar i vårt rehab apotek. Du har alltid 14 dgr ångerrätt och 45 dgr bytesrätt med fri frakt, dvs vi står för frakten, både hem till dig och för returen vid byte av din produkt. Alternativ att betala efter du fått produkten finns även i kassan. Du får hem produkten och betalar utan problem sedan mot faktura som kommer från Klarna.