Optimera hemmakontoret

Efter ett år i svallvågorna av en pandemi, där hemmakontoret blivit en given del i vardagen, är det lätt hänt att kroppen börjar säga ifrån. Men bara genom att göra simpla förändringar i kontorsmiljön kan du enkelt motverka smärta – och rikta fokuset åt att ta hand om din kropp. 

Byt skrivbordstolen mot en balansboll – eller gör den mer ergonomisk med en kilkudde

Att ha tagit med sig kontoret hem har öppnat upp för stora friheter i planeringen av kontorsytan. Det finns inte längre några tvång för konventionella skrivbord – och inte heller för vad som klassas som en skrivbordsstol. Så varför inte ta tillfället i akt att introducera en balansboll för stunderna framför datorn?

Med hjälp av en balansboll övar du inte bara på din balans under tiden som du arbetar, du får även bättre hållning och på så vis en mer välmående rygg. Att rulla undan skrivbordsstolen åtminstone några timmar om dagen kan med andra ord göra underverk för hur du mår i hemmakontoret.

Om du istället vill göra din stol mer ergonomisk så är en balanskudde eller kilkudde också ett bra alternativ. Dessa kuddar gör att du kan bibehålla en bra hållning, dvs öppna upp höften och få en mer neutral sittställning. Framförallt om du sitter på en stol som inte går att vinkla stolsdynan på så som en köksstol, pall eller liknande. I sortimentet från JobOut hittar du designade sittkuddar som inte bara är ergonomiska, vilket förbättrar din hållning, utan de är även snygga att titta på.

Avlasta kroppen – med en balansplatta

Att få till en variation mellan stående och sittande arbete kan göra underverk för hållningsmuskulaturen. Genom att kombinera ditt stående arbete med en balansplatta så ges du även en chans att bättra på balansen.  
 
Att avlasta kroppen från sittande position förstärker dessutom dina fotleder, vader, knän och lår – samtidigt som du håller igång både blodcirkulationen och kroppens ämnesomsättning. Om du känner av svullnad i dina vader så kan du läsa mer om hur kompressionsstrumpor kan hjälpa dig.

Glöm inte ländryggen – använd en ländryggskudde

Att hållningen blir krokig framför datorskärmen är lätt hänt – och orsakar mer än sällan efterföljande smärtor i ländryggen. Att arbeta i en ergonomisk sittposition besparar ryggen och lättar upp spänningar som annars kan uppstå i stillasittande positioner. För att förebygga värk i de nedre partierna av ryggen är det därför en klok idé att investera i en ländryggskudde. 
 
Med ländryggsstödet slipper du dessutom investera i en dyr skrivbordsstol. På flera modeller finns dessutom ett löstagbart fästes som gör det enkelt att sätta fast ländryggskudden på den stol som används i hemmakontoret – och gör den snabbt och smidigt till en ergonomisk dröm. Stödet är därefter enkelt att plocka med sig för längre resor, eller när kontoren öppnar upp igen, så att du enkelt kan sitta bekvämt var du än befinner dig. 

Hitta luckor för välbehövlig återhämtning – få ny energi med massage

Håll utkik efter de naturliga luckorna i schemat, mellan möten och arbetsuppgifter, eller vig en del av kafferasterna åt att ta hand om dig själv. Stillasittande arbete tär mer på våra kroppar än vad vi kan tro – och att klämma in lite tid för dig själv kan därför göra stora underverk för stela muskler.  
 
Att introducera en massagebollfoamroller eller ryggsträckare är enkla knep för att få ett välbehövligt avbrott i arbetsdagarna. Men du kan såklart även involvera återhämtningen direkt från skrivbordet genom att placera fötterna på en ståmatta med massageegenskaper – eller använda en massagekrok för att i sittande position komma åt ömmande partier i rygg och nacke.  
 
Hur du än väljer att väva in lite välbehövlig massage, så hjälper det till att tillsätta nya energi till kropp och knopp. 

Läs på och lär dig mer – Behandla din egen rygg, författare Robin McKenzie

I boken Behandla din egen rygg, skriven av Robin McKenzie, lär du dig mer om filosofin kring McKenzie metoden. McKenzie metoden praktiseras at fysioterapeuter runt om i världen.

Ofta vet man kanske inte vad som orsakat smärtan i ryggen, utan plötsligt bara finns den där. För att veta exakt vad du ska och inte ska göra, och förebygga eventuella besvär, är det därför bra att lära känna sin kropp. I boken lär du dig mer om övningar för att förebygga rygg ont men framför allt vad du gör när du redan har ont i ryggen. Genom att läsa på om hur du tar hand om din rygg, så lär du dig snabbt vilka redskap, arbetsställningar och övningar som fungerar för att uppnå en behaglig vardag under dagarna på hemmakontoret.