Hopparknä

Hopparknä är en skada i knäskålssenan. Skadan uppstår oftast när senan överbelastats vid mycket hopp och löpning, och beror sällan på akut våld. Det gör ont i knät där knäskålssenan fäster i knäskålens nedre del. Just höjd-, längd- och trestegshoppare drabbas, men även utövare av bollsporter som fotboll, handboll, volleyboll, basket och innebandy. Ett knäskydd för hopparknä kan lindra smärtan och skynda på läkningenSmärtan orsakas av upprepade små skador som inte läker ordentligt och den uppstår ofta efter tung ensidig, upprepad belastning, som just många hopp.

Smärtan brukar komma gradvis och det beror på att skadorna i knäskålssenan inledningsvis oftast är små, men om belastningen inte minskas läker skadorna inte utan blir större och mer smärtsamma.

För att skadan ska kunna läka är snabb avlastning med minskad träningsmängd och minskad intensitet viktigt så fort symtomen visar sig. Rehabiliteringen tar tid, men de flesta blir bra.

Symtom på hopparknä

  • Smärta strax under knäskålssenas fäste i knäskålen.
  • Smärta vid tryck.
  • Gradvis ökande smärta som inledningsvis känns efter aktivitet. Förvärras till att kännas under aktivitet och även vid vila.
  • Det gör ont att aktivera lårmuskeln så en obehandlad skada ger till slut minskad styrka i lårmuskeln.

Behandling vid hopparknä

  • Undvik eller dra ner på de aktiviteter som ger smärta.
  • Sök hjälp hos fysioterapeut för hjälp med träningsprogram för rehabilitering och ha tålamod, att rehabilitera ett hopparknä tar tid.
  • Tejpning eller ett skydd som ger tryck på knäskålssenan och ändrar belastningen kan hjälpa.
Sjg. Mats Granström

Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison

Fler rekommenderade produkter