• Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Hållningsväst

Hållningsväst motverkar dålig kroppshållning

Långvarig smärta och värk i nacke, rygg och bröstrygg kan vara ett resultat av felbelastning orsakad av dålig kroppshållning. En hållningsväst är utformad för att ge stöd åt överkroppen för att på så sätt motverka dålig kroppshållning och förebygga felbelastningsproblematik. På Rehabgrossisten kan du köpa CE-märkta hållningsvästar online anpassade för varierande behov. Samtliga västar går bra att använda i vardagen, på jobbet eller i samband med fysisk aktivitet, läs mer här.

Mer information Hållningsväst

Vanliga problem orsakade av dålig hållning

Dålig hållning kan vara ett resultat av flera faktorer, exempelvis svag muskulatur i mage, rygg och säte eller smärtproblem som kräver kompensation från övriga delar av kroppen. Hållningsproblematik är också vanligt förekommande bland personer som spenderar mycket tid i samma ställning och arbetar med armarna framför sig. Även genetiken kan spela en central roll.

Den främsta konsekvensen av en dålig hållning är felbelastning av överkroppen. Långvarig felbelastning kan resultera i smärta, stelhet och värk, framför allt i rygg, axlar och nacke, i vissa fall även i armar, höfter och knän. Detta kan bli problematiskt i det vardagliga livet, framför allt om du har ett arbete som kräver tunga lyft eller ett stillasittande kontorsjobb.

Hållningsväst kan förebygga felbelastning av överkroppen

En hållningsväst, även kallad hållningsstöd eller hållningsbandage, är ett hjälpmedel konstruerat för att förebygga felbelastning orsakad av dålig hållning. Västen stabiliserar upp överkroppen för att på så sätt bidra till en korrekt belastning av rygg, nacke och axlar.

Hållningsvästar finns i olika utföranden, men har i regel en bred ryggplatta som utgör själva basen för stödet. Från ryggplattan löper justerbara axelband vars uppgifter är att fånga upp och föra bak framåtroterande axlar som kan orsaka en framåtlutad position. Axelbanden håller kvar axlarna i sin naturliga position och magband kan ge extra abdominalt stöd.

Dynamiska hållningsvästar med elastiska band samspelar med kroppens egen muskulatur och ger därför ett mer följsamt stöd, vilket gör att de kan användas längre perioder. Statiska västar saknar helt elasticitet och ger en kraftfullare hållningskorrigering. De bör därför enbart användas under en begränsad tid.

Passar personer med och utan smärtproblematik

Om hållningsvästen enbart används i förebyggande syfte utan smärtproblematik krävs det normalt sett en lägre grad av stöd för att hålla axlarna i en neutral position. Vid en kraftigt försämrad kroppshållning med smärta och värk som resultat kan det behövas ett kraftfullare stöd som stabiliserar upp hela överkroppen.

Hållningsvästar går bra att använda både i vardagen, på jobbet eller vid träning. Till en början kan det vara en god idé att använda västen under kortare perioder samt att öka stödet kring axeln gradvis för att låta kroppen vänja sig vid korrigeringen.

Viktiga faktorer i valet av hållningsväst

Med tanke på det breda utbudet av hållningsvästar i olika utföranden finns det en del saker som kan vara bra att ha i åtanke inför köpet.

  • Komfort – Det är viktigt att hållningsvästen är komfortabel att bära, även lägre stunder. Här spelar storleken en betydande roll, då en för liten väst kan bidra till obehag och skavsår. En lite större modell är att föredra framför en som är precis rätt i storleken.
  • Justeringsmöjligheter – En dynamisk hållningsväst med elastiska band ger ett följsamt stöd, medan en statisk modell är stum och därmed ger kraftfullare korrigering. Oavsett modell är det viktigt att båda axelbanden är fullt justerbara för enkel anpassning av korrigeringsstödet.
  • Materialet – Hållningsvästen bör vara tillverkad i ett hudvänligt, CE-märkt material med god andningsförmåga. Är västen för varm kommer komforten under varmare dagar att försämras avsevärt.

Köp hållningsvästar online

På Rehabgrossisten kan du köpa hållningsvästar online i olika utföranden som passar varierande behov. Flera av våra hållningsvästar är CE-märkta och ger dig stöd för en bättre kroppshållning. Vi erbjuder alltid våra kunder en trygg köpupplevelse med säkra betalningsmetoder, fri frakt, fri retur och 45 dagars bytesrätt.