• Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Balansplatta

Träna upp din balans med en balansplatta

En balansplatta är ett bra hjälpmedel när du behöver stärka fot och vrist och samtidigt träna upp balansen. Vi har olika modeller av balansplattor i vårt sortiment som både passar på gymmet, hemma eller på kontoret, läs mer här.

Mer information Balansplatta

Regelbunden balansträning har visat sig kunna minska risken för fall och fallrelaterade skador. Rekommendationen är att därför att träna balansen ett par gånger i veckan för att förbättra balanssinnet samt för att stärka upp mindre muskelgrupper. Balansträning kan dessutom vara extra effektiv i samband med rehabilitering efter en svårare skada. Här hittar du balansplattor i utföranden som passar olika behov och åldrar. De går bra att använda i hemmet, på gymmet eller kontoret.

Vikten av att träna balansen

Balanssinnet är ett viktigt samspel mellan hjärnan, musklerna och nervsystemet som är avgörande för att vi ska kunna stå och röra oss normalt. För att kunna stabilisera kroppen i den aktuella positionen skickar hjärnan signaler genom nervsystemet för att aktivera de muskler som krävs för att hålla kroppen balanserad. Vid ett försämrat balanssinne försämras hastigheten i denna kommunikation, vilket kan resultera i fall och fallskador.

Forskning visar att regelbunden balansträning, oavsett ålder, kan minska risken för både fall, skador och överbelastningar. Detta beror dels på att kommunikationen mellan kroppens informationssystem snabbas upp, men också för att mindre musklergrupper stärks, vilket i sin tur leder till en förbättrad stabilitet i kroppen.

Dålig balans kan bero på flera saker, där stigande ålder är bland de främsta. Detta beror på att en hög ålder ofta är förknippat med minskad muskelmassa och muskelstyrka. Ett försämrat balanssinne kan också uppstå vid otillräcklig träning eller i samband med skador och sjukdomar, exempelvis kristallsjuka eller godartad lägesyrsel.

Balansplatta kan vara ett bra hjälpmedel

Studier visar att det aldrig är för sent att börja med balansträning för att stärka balanssinnet, oavsett ålder. En balansplatta eller balansbräda kan vara ett hjälpmedel som kan underlätta och effektivisera träningen. Detta är ett balansredskap i form av en platta med en oval botten i varierande storlek som används för att utföra diverse övningar i olika positioner. Svårighetsgraden ökar ju mindre yta plattan balanserar på.

Balansplattor är extra lämplig för äldre som vill träna upp sin balans och muskelstyrka. Som tidigare nämnt går det att välja brädor med varierande svårighetsgrad. Vid mycket försämrad balans kan en större balansbräda med bred botten vara ett bra alternativ.

Det går också bra att använda går också bra att använda en balansplatta för rehab, exempelvis efter en svårare skada. Plattan ger skonsam, men effektiv träning, även om det i samband med rehabilitering krävs extra varsamhet för att minimera risken för fall och skador.

Övningar med balansplatta

Håll balansen. Stå på brädan och försök att hålla balansen. För att öka svårigheten kan du titta upp i taket och ner mot golvet.
Twist. Stå med fötterna på brädan och håll ut armarna åt sidan. Vrid försiktigt på underkroppen från sida till sida och försök att hålla balansen.
Kasta boll. Stå på balansbrädan och kasta en boll mot väggen, golvet eller till en annan person.
Stå på ett ben. Ställ dig med ena foten på mitten av balansbrädan och lyft upp den andra foten försiktigt. Byt ben och upprepa övningen.
Knäböj. Stå på brädan med båda fötterna och böj försiktigt benen till 90 grader samtidigt som du försöker hålla balansen. Räta upp dig upp och repetera övningen.

Köp balansplatta online hos Rehabgrossisten

En balansbräda är bra för både balanssinnet såväl som musklerna. Genom att balansträna ett par gånger i veckan är det möjligt att effektivt förbättra balanssinnet och samtidigt stärka mindre musklergrupper, framför allt i underkroppen. Att ha balansbrädan på kontoret kan vara ett bra sätt att få in ett kortare balansträningspass naturligt under dagen.

På Rehabgrossisten kan köpa balansplattor online från kända tillverkare. Vi har balansbrädor i olika utföranden som passar allt ifrån rehab till vardagsträning. För din trygghet erbjuder vi alltid fri frakt, fria returer och välbetrodda betalningsmetoder.