• Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Schlatterbandage - Schlatterband

Avlastande schlatterband vid schlatter

Ett schlatterskydd är ett bra hjälpmedel vid schlatter i knät som kan ge effektiv avlastning. Här kan du köpa schlatterbandage online på nätet. Flera av våra knäskydd är upphandlade i Sverige. Det är enkelt att köpa knäskydd online från Rehabgrossisten.com, läs mer här.

Mer information Schlatterbandage - Schlatterband

Schlatter är ett vanligt knäproblem bland aktiva äldre barn och ungdomar. Detta är en inflammation i knäskålssenans fäste på den övre sidan av frambenet som oftast är ett resultat av överbelastning. Området som drabbas är en tillväxtzon under knäleden som är mjukare i yngre åldrar, men som övergår till en normal benstruktur efter puberteten.

Schlatterknä och knäledens anatomi?

Schlatters sjukdom, eller morbus schlatter, är en inflammation i fästet på knäskålssenan som fäster på en knöl på den övre framsidan av underbenet. Sjukdomen är vanlig bland växande barn i åldrarna 8 – 16 år vars benstruktur fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas med flera så kallade tillväxtzoner.

En av de mest utsatta tillväxtzonerna är knäskålsenans fäste. Vid rörelse och träning aktiveras ofta den främre lårmuskeln som övergår i knäskålssenan vid knäskålen. Detta sträcker ut senan, vilket i sin tur orsakar en belastning på knäskålsenans fäste på underbenet.

Vid överbelastning utvecklas den inflammation som kallas för schlatter. Området kring inflammationen blir ofta mycket tryckkänsligt och symtomen inkluderar viss svullnad och lokal smärta. Smärtan kan vara extra intensiv vid upp- och nedgång i trappor där den främre lårmuskeln aktiveras.

Besvären vid schlatter kan bli bättre och sämre i perioder, men är dock helt ofarliga och försvinner normalt sett av sig själva när barnet växt klart. Den förstorade knölen kan dock finnas kvar även efter smärtan och inflammationen försvunnit.

Schlatterbandage för schlatterknä

Schlatter är ett av de vanligaste problemen bland aktiva och växande barn och ungdomar idag. Risken att drabbas är extra stor om barnet befinner sig i en tillväxtperiod samtidigt som det utövar intensiva, fysiska aktiviteter flera gånger i veckan.

Speciellt framtagna knäskydd och bandage för schlatter kan ge effektiv avlastning för senfästet vid fysisk aktivitet. Avlastningen ger schlatterinflammationen möjlighet att lugna ner sig, vilket också kan reducera symtomen.

Schlatterskydd är normalt sett en tubformad kudde som placeras ovanför smärtpunkten för att reducera smärtan. Viktigt att komma ihåg är att kudden inte ska appliceras direkt på smärtpunkten eftersom det kan ha motsatt effekt.

Schlatterband är enkla att använda och justera, vilket gör dem svåra att applicera på fel sätt. De är dessutom anpassningsbara med kardborreband så att du själv kan bestämma vilken nivå av avlastning du vill ha.

Tejpning av schlatter inte optimalt för alla

Ett annat vanligt sätt att behandla schlatter är genom tejpning. Detta kräver emellertid viss kunskap då felaktig tejpning kan ge försämrad avlastning. Dessutom riskerar tejpen att lossna under träningspasset när kroppen svettas, vilket gör att den inte är optimal för intensiv rörelse.

Tejp är dessutom inte anpassat för långvarig användning, då tejpens klister i vissa fall kan orsaka hudproblem. Därmed är ett schlatterband ofta en bättre lösning vid schlatterknä eftersom besvären kan vara kvar i flera år. Schlatterskydd går utmärkt att använda under längre perioder och har ingen som helst effekt på huden.

Vid kraftig schlatter

Vid svårare symtom i samband med schlatter kan vila och total avhållsamhet vara den bästa lösningen tills inflammationen lugnat ner sig. Vid mycket svåra besvär kan i operation i vissa fall vara nödvändigt.

Att träna och idrotta med lättare schlatter är emellertid helt riskfritt. Med ett schlatterskydd som ger avlastning för senfästet blir det enklare att uppnå ett smärtfritt läge. Det kan också vara bra att stretcha musklerna i knät genom olika rehabiliterande övningar.

Hitta Schlatterband hos Rehabgrossisten

Hos oss på Rehabgrossisten hittar du ett stort urval av schlatterband som passar olika behov. Samtliga produkter håller hög kvalitet och många av våra knäskydd är dessutom upphandlade i Sverige. Vi erbjuder alltid fri frakt, fria byten, säkra betalningar och bytesrätt i 45 dagar för en trygg och enkel köpupplevelse.