• Fri frakt fr. 375.-
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Handledsstöd & Handledsskydd

Stabiliserande och avlastande handledsstöd

Vi har mer än 20 års erfarenhet av att sälja handledsstöd och handledsskydd. I vårt rehab apotek hittar du ett brett sortiment av kvalitativa skydd som ger extra stöd och avlastning åt din handled. Vår kundsupport finns till din hjälp vardagar mellan 9-16 på tfn 08-410 248 80 eller på chatten med personlig rådgivning. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp att köpa rätt modell, läs mer här.

Mer information Handledsstöd & Handledsskydd

Vårt sortiment av bra handledsstöd och handledsskydd är tillverkade för att effektivt avlasta handleden. Genom att stabilisera och hålla din handled i ett neutralt läge ges extra stöd och avlastning åt din handled för att minska smärta. Ett handledstöd stabiliserar vid t.ex. karpaltunnelsyndrom och andra handledsrelaterade skador och indikationer men det går även bra att använda handledsskydd vid träning eller vid dagligt arbete.

Handledsstöd med skena – Flera av våra modeller har en aluminiumskena i en skenficka på insidan av bandaget, skenan stabiliserar en handled ytterligare. Vissa handledstöd och handledsskydd har även en dynamisk plastskena som tillval. I sortimentet finns modeller som passar både i vardagen, vid motion och vid sport.

Varför har jag ont i handleden?

I vår Skadeguide kan du läsa mer om olika indikationer som berör handleden, så som t.ex. karpaltunnelsyndrom, stukad handled och inflammation i handleden.

Du hittar även andra indikationer och när man ska använda handledsskydd i Skadeguiden.

Ta kontakt med din vårdcentral om du har ihållande problem med din handled, där finns bl.a. arbetsterapeuter och fysioterapeuter som är specialutbildade för att bland annat behandla händer och handleder.

När ska jag använda handledsskydd?

Det finns flera olika anledning till att använda ett handledsskydd. Oftast blir det mer akut när man precis har gjort sig illa i sina handleder. Generell kan du använda ett handledsskydd om du har stukat handleden eller känner att du har överbelastat handleden och behöver ett extra stöd. Men även du som har kroniska problem så som reumatism har stor hjälp av ett bra handledsskydd. Det är viktigt att du uppsöker en fysioterapeut eller arbetsterapeut om du är osäker på om du ska använda ett handledsskydd eller inte.

Du kan läsa mer om olika skador och vilka produkter som rekommenderas vid t.ex. karpaltunnelsyndrom i vår Skadeguiden.

Vad gör handledsstöd?

Ett handledsstöd ger både avlastning och stabiliserar handleden vilket är bra om du t.ex. har stukat handleden eller lider av ett kroniskt tillstånd med värk så som t.ex. vid reumatism. Efter trauma och under rehabiliteringsfasen hindrar du då handleden att hamna i ytterlägen samtidigt som du ger den svaga eller överansträngda handleden extra support. Beroende på skadans art så kan ett handledsskydd hjälpa till att avlasta handleden och du kan snabbare återgå till t.ex. träning eller arbete. Vid reumatism ger handledsstödet dig extra stabilitet men även viss värme kring handledens, ett handledsstöd är ett vanligt hjälpmedel för patienter med kroniska indikationer så som reumatism.

Vad är stödskenor?

Handledsstöd i vårt sortiment har oftast en eller flera skenor som är tillverkat i aluminium, s.k. stödskenor. Dessa är anatomiskt formbar efter handleden för att minska risken för oönskade rörelser i handleden. Vid behov finns även anatomiska plastskenor som tillval till de flesta av våra handledsskydd med skenor.

Bandaget appliceras på handleden med hjälp av kardborrband över handryggen vilket gör att stödskenan fixeras extra och håller handleden i rätt position. Kardborrbanden är anpassade för att även ge en anatomisk passform för handleden och för att ge bästa stöd med god komfort vid dagligt bruk.

Vilket handledsstöd ska jag välja?

Våra handledsstöd och handledsskydd finns i flera olika modeller beroende på hur mycket stöd, avlastning eller kompression stödet ska ge. Vanligtvis tillverkas dessa i elastiskt resår med en formbar skena av aluminium eller plast. Det finns även stabilare modeller som tillverkade av oelastiska material och som kommer med både utvändig och invändig skena över handleden.

Med kombinationen av elastiskt resår och skena ger elastiskt handledsskydd bra support och kompression runt handleden vilket effektivt motverkar svullnad i och runt handleden och gör att smärta lindras vid olika skador. Även handledsstödets längd påverkar hur handleden avlastas. Ett längre handledsskydd avlastar mer effektivt än ett kort och kan vara lämpligt vid arbetsrelaterade skador som beror på tunga lyft.

Stabila handledsskydd och handledsstöd med skena tillverkas oftast i mindre elastiska eller i helt oelastiska material för bättre support, fixering och stabilisering av handleden. Ju mindre elasticitet materialet har desto bättre stöd och fixering av din handled, helt enkelt ger det en väldigt bra avlastning.

Om du ska använda ditt handledsskydd under en längre tid, som ofta är vanligt bland reumatiker, är det viktigt att välja ett handledsskydd i ett material som andas och är bekvämt. I vårt sortiment finns flera olika modeller som just är avsedda och framtagna för just längre tids användning.

Tips på hur man applicerar ett handledsskydd

De flesta handledsskydd med skena har en applicerats med hjälp av 3-5 kardborreband och knäpps över handryggen men det finns även modeller med snörknäppning. Då handledsskyddet har flera kardborrband så kan man enkelt anpassa kompressionen där efter.

Enklast är att börja knäppa de kardborrband som sitter på mitten av bandaget samtidigt som du ser till att handleden hamnar rätt i handledsskyddet. Var noggrann med att handledsskyddets skena är förbockad och anpassad efter din hand så är det enklare att få skyddet på rätt plats på en gång. Därefter så knäpps tumgreppet, kan oftast bara ”lägga på plats” så att inte bandaget glider ner. Efter det så knäpps de kvarvarande kardborrbanden på underarmen. Bandaget ska sitta bekvämt men vara tillräckligt stabilt för ändamålet.

Ibland kan ett handledsbandage med skena vara i vägen, speciellt om du t.ex. spelar tennis, ishockey eller golf. Då finns det även speciella handledsskydd som endast stabiliserar handleden utan att skenan går upp och in i handen. Många gånger kan då en traditionell linda eller tejp vara ett bättre alternativ. Handledsskenor kan även specialtillverkats av ortopedtekniska avdelningar som så skräddarsyr en modell efter dina behov.

Hur hårt ska handledsskydd sitta?

Hur hårt ett handledsskydd eller handledsstöd ska sitta beror på vilken modell och vad avsikten är med stödet av din hand eller handled. Det finns handledsskydd där produkten totalt ska fixera handleden, t.ex. vid tung träning eller vid andra tillfällen då tunga lyft utförs. Här vill man låsa handleden och handen för att ge extra styrka och behov finns för stabilisering.

Men om det gäller ett skydd där man är i behov av ett avlastning och kompression relaterat till en skada så vill man att handen och handleden ska få tillräckligt stöd utan att handen eller armen stasar (stoppar flödet i venerna) och minimerar oönskade rörelser i handleden.

Vanliga elastiska handledsskydd är bra vid t.ex. reumatism eftersom de ska kunna använda under hela dagen utan obehag. Vid behov ska det vara enkelt att släppa på kardborrbanden för lätta på kompressionen man får av bandaget.

Storlek och tillval

Alla våra handledsstöd finns i flera storlekar för att ge optimalt passform och stöd åt hand och handled. Alla handledsskydd har en storleksguide på produktsidan, ta alltid mått enligt måttabell före ditt köp. Det är viktigt med rätt storlek och att bandaget sitter bekvämt runt handleden samtidigt som produkten ska ge maximal avlastning vid smärta. Om du behöver byta storlek har vi alltid fri frakt vid byten.

Skötselråd

För bästa skötsel av ditt handledsskydd bör dessa tvättas i 30 grader handtvätt med milt tvättmedel samt att de dropptorkas. Knäpp gärna karborrbanden vid tvätt så håller dessa betydligt bättre. Även när du inte använder handledsskyddet är det bra att knäppa igen kardborrbanden så att det inte fastnar och luddar upp andra kläder eller textilier.

Bra handledsskydd från seriösa tillverkare

Var noggrann när du väljer handledsskydd. Se till att du köper från en etablerad leverantör som tar ansvar för hela produktflödet från produktion till distribution.

Samtliga våra modeller är CE-märkta vilket säkerställer produktens spårbar till producent samt att produkt och tillverkning följer högt ställda krav enligt de medicintekniska EU-regelverket MDR (Medical Device Regulation).

Vart ska man köpa handledsskydd och handledsstöd?

Vi hjälper dig med ditt köp av handledsstöd och handledsskydd i vårt rehab apotek online på nätet. Med över 20 år erfarenhet som distributörer till sjukvården i Sverige och Norden kan vi hjälpa dig hitta rätt handledsskydd för din handled. Alla produkter finns hemma på vårt webblager i Täby, Stockholm.

Kontakta vår kundsupport på tfn 08-410 248 80, info@rehabgrossisten.com eller i chatten här på sidan så hjälper vi dig. Vi håller öppet vardagar mellan 9-16 (fredagar 9-15).