Ont i handleden?

Har du ont i handleden? Händerna använder vi hela dagarna, ofta mer än vad vi inser – ända tills vi drabbas av en skada eller överbelastning och allt vi gör i vardagen plötslig blir krångligt att utföra. Har du ont i handleden, kontakta sjukvården vid misstänkt nervpåverkan, svår smärta och när det inte går att använda handen/handleden efter ett fall eller kraftigt våld.

Ont i handleden

Vanliga anledningar till ont i handleden

Stukad handled

Vid vridvåld eller när du tar emot dig med utsträckt arm vid ett fall är det vanligt att ledbanden runt handleden skadas av belastningen och handen stukas. Tydliga symtom är att handleden svullnar, det gör ont att röra på handen och den kan kännas instabil. Ett tryckförband som minskar blödningen i handleden ger mindre svullnad. Skadade ledband tar tid att läka, rekommendationen är att börja använda handen igen så snart det går, och rätt rehabilitering ger bättre prognos. När skadan gör mycket ont kan handen och handleden behöva avlastning. En stabiliserande ortos eller tejpning hjälper dig att komma igång tidigt, det skyddar också mot nya stukningar.

Läs mer om stukad handled och rekommenderad produkt.

Karpaltunnelsyndrom

Domningar i fingrarna nattetid är ett tidigt symtom vid karpaltunnelsyndrom. Skadan uppstår när det blir för trångt i karpaltunneln i handleden. Då kommer medianusnerven som står för känseln i tummen, pek-, lång-, och halva ringfingret i kläm. Vätskeansamling i kroppen under graviditet, stukningar och frakturer i handen/handleden, inflammation, infektion, hårt arbete med händerna eller arbete med vibrerande verktyg kan ge syndromet. Även diabetes, sköldkörtelsjukdom och reumatiska sjukdomar kan ge syndromet.

Andra symtom är stickningar, att det känns som att det pirrar och bränner i fingrarna även dagtid, och att handen blir svag och fumlig. Till slut värker det i hand och handled, det kan även göra ont i underarmen och hela vägen upp till axeln. De flesta blir besvärsfria med egenvård, en fysioterapeut kan titta på rörelsemönster och hjälpa dig att avlasta handleden. En handledsskena, ortos, stabiliserar handen och det ger mindre tryck på nerven.

Läs mer om karpaltunnelsyndrom och rekommenderad produkt.

Andra relaterade skador till ont i handleden

Tennisarmbåge

Tennisspelare är inte ensamma om att drabbas av tennisarmbåge, som även kallas tennisarm. Skadan uppstår vid hårt kroppsarbete och vid arbete med händerna, som att till exempel använda verktyg eller styrketräna. Tydliga symtom är smärta på armbågens utsida, från ett sen-/muskelfäste där. Smärtan kan stråla ner i underarmen mot handen vid belastning och det påverkar handens funktion. Vila, smärtstillande/inflammationsdämpande värktabletter och geler är delar av behandlingen. Ett så kallat epikondylitbandage fördelar smärtan från armbågen till längre ner i underarmen. Även stödbandage för handleden kan minska smärtan. Om skadan inte förbättras inom några veckor rekommenderas kontakt med vårdcentral, sjukgymnast eller arbetsterapeut för hjälp med rehabilitering.

Läs mer om tennisarmbåge och rekommenderad produkt.

Musarm

Allt fler av oss använder dator både på jobbet och hemma, och med datorn kommer oftast även en datormus. Många små, upprepade rörelser med datormusen i en dålig arbetsställning är det som i grunden orsakar musarm. Ofta hålls handen dessutom lite snett över musen för att snabbt kunna göra nästa klick, och det ökar ytterligare den dåliga belastningen. Begreppet musarm omfattar besvär i arm och handled, men även i nacke och axlar, när det onda går att härleda till användandet av datormus. Symtomen varierar beroende på var skadan sitter och om det är muskler, senor eller nerver som drabbats. Det brukar göra ont under och efter arbete där datormusen används, drabbade områden kan kännas ömma och stela med molande eller pulserande värk. Domningar, sämre känsel, stickningar och muskelsvaghet är också vanliga symtom. Att förändra rörelsemönstren och avlasta handled och arm är viktigt för att läka. Ett avlastande skydd, sk. epicondylitbandage kan ge stöd och smärtlindring.

Läs mer om musarm och rekommenderad produkt.

Golfarmbåge

När handleden belastas upprepade gånger i böjt läge, som vid till exempel golfspel, kan golfarmbåge eller golfarm uppstå. Golfspelare drabbas, men skadan kan också uppstå vid annat hårt kroppsarbete och vid arbete med händerna, som att till exempel använda verktyg. Ett tydligt symtom är smärta på armbågens insida, det onda kommer från överbelastningen av ett muskelfäste där. Ofta strålar smärtan ner i underarmens insida mot handen och handens funktion försämras. Golfarmbåge brukar läka ut av sig själv. Vila, smärtstillande/inflammationsdämpande värktabletter och geler är delar av behandlingen. Ett skydd för just golfarmbåge, ett så kallat epikondylitbandage, fördelar smärtan från armbågen till längre ner i underarmen. Även stödförband för handleden kan minska smärtan.

Läs mer om golfarmbåge och rekommenderad produkt.