Löparknä
Symtom och behandling vid löparknä
När det gör så ont på utsidan av knät att det faktiskt inte går att springa vidare, men smärtan minskar då du stannar, kan det handla om löparknä. Just den skarpa smärtan som sitter på knäts utsida är det tydligaste symtomet vid löparknä. Utöver löpare hör även cyklister och hoppidrottare till dem som drabbas. Det är bindvävshinnan, slemsäcken och benhinnan på utsidan av knät som överbelastas, när iliotibialbandet som går från höften ner till skenbenet på utsidan av låret glider över samma benutskott vid knät på samma sätt vid varje steg, om och om igen. Området på knäts utsida blir irriterat och inflammerat av överbelastningen och det gör väldigt ont.
Rekommendationer vid löparknä
Avlastning från träning som ger smärtan är första steget i behandlingen. Försök att hitta alternativa träningsformer som inte orsakar mer smärta. Löparknä kallas även iliotibialbandsyndrom (ITBS) och det är iliotibialbandet som man kan försöka stretcha vid löparknä. Inflammationsdämpande värktabletter kan hjälpa om skadan har en inflammation.
Kontakta fysioterapeut om det inte hjälper att vila, för analys av bål, höft, knä och fotled samt löpsteg. Av fysioterapeuten kan du få ett individuellt anpassat rehabprogram. Har foten, fotleden eller underbenet en felställning som behöver korrigeras kan skoinlägg behövas. De flesta löparknän läker med hjälp av vila och sjukgymnastik, men vid svåra fall kan operation behövas. Ett knäskydd där man kan justera ”trycket” över patellarsenan och samtidigt stabilisera knäskålen och knät – hjälper till för en snabbare rehabilitering och återgång till full rörlighet och aktivitet.
Symtom vid löparknä
- Skarp smärta på knäts utsida i samband med och efter träning.
- Det kan göra ont även på lårets utsida och ner i underbenet.
- Det kan göra så ont att det inte går att springa ett steg till.
- Smärtan försvinner när man stannar och vid vila.
- Svullnad på knäts utsida.
Behandling vid löparknä
- Vila. Avstå från träning som gör ont.
- Försöka hitta alternativa träningsformer som inte ger smärta.
- Stretcha iliotibialbandet.
- Inflammationsdämpande värktabletter kan hjälpa.
- Kontakta fysioterapeut för analys av bål, höft, knä och fotled och löpsteg, behandling samt individuellt anpassat rehab program för löparknä.
- Vid felställning i fot, fotled eller underben kan skoinlägg hjälpa.
- Ett stabiliserande knäskydd där man kan justera trycket över patellarsenan kan ge smärtlindring och snabbare återgång till aktivitet.
Här hittar du mer tips och råd om du har ont i knäna.
Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison