Ryggskott

Symtom och behandling vid ryggskott

Ofta kommer ryggskott, som även kallas akut lumbago, plötsligt vid ett lyft eller när ryggen vrids. Det gör väldigt ont och kan kännas som att ryggen låser sig och som att ryggmusklerna krampar. Smärtan och låsningen kan vara så illa att det inte går att röra sig. Bakom det onda ligger någon slags skada i ryggen, på en nerv, muskel, ledband, facettled, disk eller flera av dessa men exakt vad kan vara svårt för läkaren att avgöra. Den som har en stillasittande vardag eller ett jobb med tunga lyft och vridningar löper större risk att få ryggskott. En avlastande ryggördel kan lindra värken.

Symtom vid ryggskott

 • Plötslig smärta i nedre delen av ryggen.
 • Smärtan kan komma akut vid lyft eller vridning.
 • Smärtan kan stråla ner i rumpa och ben.
 • Ont i musklerna och stelhetskänsla.

Behandling vid ryggskott

 • Undvik stillasittande och liggande vila mer än någon dag.
 • Fysisk aktivitet är viktigt.
 • Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa. Om det har uppstått en inflammation i ryggen kan inflammationshämmande smärtstillande läkemedel minska det onda.*
 • Ibland behövs starkare värktabletter eller andra mediciner som en läkare kan skriva ut.*
 • Försök att motionera.
 • Arbetsplatsen och/eller arbetsuppgifterna kan behöva ändras.
 • En fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor kan ge behandling för att minska smärtan och ge specifika övningar för rehabilitering.
 • Ett stabiliserande ryggskydd kan ge avlastning för att minska smärtan och värme för ökad blodcirkulation som hjälper läkningen.

* All medicinering bör ske i samråd med sjukvård/ medicin utbildad personal så prata med din läkare eller ditt apotek innan du börjar behandla.

Det är lätt att bli stillasittande eller ligga kvar i sängen vid ryggont, men det är det sämsta vi kan göra. Det startar ofta ett dåligt mönster med spända och onda muskler som blir stelare av att vara stilla, och så är den onda cirkeln igång som får oss att bli passivare och det onda förvärras. Att ha ont i ryggen och vara rörelsehämmad är också en mental utmaning som är tuff att hantera, det ger stress och spända muskler, som ger mer stress, smärta och spända muskler.

För de flesta med ryggskott minskar smärtorna inom någon vecka, kontakta sjukvården om förbättring uteblir. Vid tecken på nervpåverkan, som stickningar och känselbortfall, eller om det är svårt att kontrollera blåsa och tarm, ska du kontakta sjukvården akut. Vid fall och olyckor, ont i bröst och mage eller feber gäller detsamma.

Vid ryggskott är det viktigt att undvika stillasittande och sängläge eftersom det fördröjer läkningen, och att vid behov minska smärtan. Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa, starkare värktabletter eller andra mediciner kan en läkare skriva ut. Behandling för att minska smärtan kan du få hos en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Hos dem kan du också få specifika övningar för rehabilitering. Vid ryggskott blir de flesta bra inom några veckor och upp till någon månad. Ett stabiliserande ryggskydd kan ge avlastning och värme för ökad blodcirkulation den första tiden.

Sjg. Mats Granström

Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison

Fler rekommenderade produkter