Vad är hälsporre?

Hälsporre är ett fenomen som uppstår till följd av överbelastning av plantarfascian, det vill säga den tjocka och breda senan som går tvärs över hålfoten. Resultatet blir oftast att senfästet på hälbenet värker och det gör ont att gå på hälen, men det händer att hälsporre går obemärkt förbi och kan istället upptäckas av en slump vid exempelvis röntgen.

Men varför heter det sporre?

Detta förklaras av den utväxten på hälbenet som efter en tid kan uppstå till följd av att kalcium lagras på platsen för att skydda hälen från stötar. Just detta är extra vanligt förekommande bland idrottare, löpare samt otränade personer som plötsligt börjar jogga eller motionera dagligen.

I denna artikel ges 4 tips för hur man lindrar smärta och påskyndar läkeprocessen vid hälsporre.

Orsak & Behandling av hälsporre

Vanliga orsaker till hälsporre och Plantarfasciit är bland annat: 

  • Överbelastning av foten över tid
  • Intensiv löpning eller hoppande (speciellt på hårda ytor)
  • Dåligt passande eller slitna skor utan ordentlig sula
  • Ovanligt lågt eller högt fotvalv

Den vanligaste behandlingen för hälsporre utgörs vanligtvis av vila. Det kan dock vara svårt för många att i vardagen undvika att röra på sig vilket gör att läkningsprocessen blir lidande. Många väljer därför att behandla med antiinflammatoriska läkemedel under en längre tid. Även ett hälsporreinlägg kan avlasta och lindra smärtan.

Full återhämtning från smärtan i hälen tar i genomsnitt sex månader med korrekt behandling, men det finns sätt för att snabba på läkningsprocessen.

Läs mer om hälsporre i Skadeguiden.

Nedan listar vi 4 sätt som du kan lindra smärtan och påskynda läkeprocessen vid hälsporre.

1. Kyl hälen

Något som kan hjälpa att lindra svullnaden och smärtan i hälen är kyla.

När en skada uppstår så rusar blod till området – något som är en viktig del av kroppens läkningsprocess. Detta kan dock leda till ökat tryck och smärta vilket kan motverkas genom tillfällig nedkylning. Vid nedkylning dras blodkärlen samman för att tillfälligt sakta ner blodflödet. Vidare har nedkylningen i sig en avdomnande effekt på vävnaderna, vilket reducerar smärta.

Var dock försiktig när du applicerar is/kyla mot huden och se till att ha ett lager tyg mellan isen och huden för att förhindra vävnadsskada.

2. Köp ett ordentligt skoinlägg 

Om din hälsporre beror på ett ovanligt högt eller lågt fotvalv så kan det vara en bra ide att överväga ett skoinlägg. Detta eftersom det finns en stor risk att problemet återuppstår utan proaktiva åtgärder.

Dessa inlägg finns i många olika former för att ge just din typ av fotsula korrekt stöd.

Vår produkt medi Comfort Pro ger extra stötupptagning och tryckfördelning åt foten. Modellen finns med metatarsalpelott för stöd och avlastning av framfoten (Comfort Pro) eller utan (Comfort). Ytskiktet är antibakteriellt och de olika lagren gör inlägget mjukt och bekvämt.

  • Skoinlägg - medi Comfort Pro

    Betygsatt 4.14 av 5
    medi Comfort Pro är ortopediska skoinlägg för patienter som behöver extra stötupptagning och tryckfördelning som den diabetiska eller reumatiska foten,...
    459 kr

3. Testa dessa övningar mot smärta vid hälsporre

Mjuka upp och kyl ned

  • Fyll upp och frys en mindre vattenflaska
  • Sätt dig på en stol och placera flaskan på golvet framför dig
  • Placera foten ovanpå flaskan och börja rulla foten mot denna fram och tillbaka över fotsula och häl
  • Fortsätt med detta ett par minuter

Massera 

  • Placera tummarna i mitten av fotsulan massera utåt mot kanterna – börja från hälen och jobba dig framåt
  • Öka gradvis trycket och massera hela fotsulan med hjälp av dina händer

Stretcha hälsenan

  • Ställ dig bakom en stol och ta stöd mot stolsryggen
  • Ta ett steg bakåt (ca en halv meter) med foten som ska stretchas
  • Skjut fram höften och stretcha vaden på det bakre benet utan att lyfta hälen från marken
  • Håll positionen i 30 sekunder och upprepa övningen 3 gånger på varje ben

Stretcha fotvalvet (Plantar fascia)

  • Hitta ett trappsteg – gärna med ett räcke att hålla i för balans
  • Kliv upp med båda fötterna på trappsteget
  • Förflytta ena foten bakåt så att tårna hamnar strax framför kanten av trappsteget
  • Sänk ner den bakre hälen tills att du känner att det spänner under foten och i hälsenan
  • Håll positionen i 30 sekunder och upprepa med den andra foten

4. Köp en hälkopp

Du måste inte slänga dina snygga men obekväma skor bara för att de har en dålig sula, testa istället ett bra hälinlägg mot just hälsporre. En hälkopp kan användas både för behandling av hälsmärta och i förebyggande syfte. Vår hälkopp heter Heeler och är tillverkad med en platt yta för att inte tippa i skon som många andra hälkoppar gör. Heeler greppar tag om skons hälkappa på ett sätt som gör att den sitter på plats.

Inlägget är uppbyggt för att stödja hälens fettkudde och bygger på höjden under hälbenet för bästa stötdämpning samt avlastning.

Mer om Heeler hälkopp

Heeler hälkoppar för barn och vuxna har en unik utformning som gör att det är enkelt att få på sig skor med Heeler i. Väl på sitter dom alltid på plats, tippar inte och gör att hälens naturliga fettkudde hålls ihop.

Hälkoppen Heeler är framtagen av Barnortopediskt Centrum och Dr. Lennart Sandberg. Den bygger på lång och ingående medicinsk erfarenhet. Produkten är medicinskt optimalt utformad med en hög användarvänlighet och kvalitet och kan användas både som behandling och i förebyggande syfte.

Vidare är Heeler tillverkad i återvinningsbar TPE-plats som är hudvänligt och mjuknar ytterligare i kontakt med kroppsvärmen.

Heeler

Hälsmärtor hos Barn och Ungdomar

Vart gör det ont?

Hälsmärtor hos barn finns i bakre delen av hälbenet och uppkommer ofta vid aktivitet/idrott.

Trycker man vid sidorna på bakre delen av hälen ömmar det. Ofta kommer smärtan när barnet vilat en stund efter aktiviteten. En del barn har en ömhet kring hälen på morgonen som minskar under förmiddagen för att åter öka på eftermiddagen/kvällen.

Besvären kommer och går under ca. ett år men ibland kan besvären hålla i sig längre och vara betydligt envisare, båda hälarna kan drabbas samtidigt. En del barn får diagnosen hälseneinflammation eller hälsporre men detta är mycket ovanligt och det rör sig nästan uteslutande om ömhet i tillväxtbrosket.

Varför gör det ont?

Smärtan beror på en ömhet i hälens tillväxtbrosket i bakre delen av hälbenet.

Problemet tycks ha ökat och anledningarna kan vara många. Exempel kan vara organiserade fysiska aktiviteter, vanligt förekommande sporter är fotboll, innebandy och gymnastik. Förändring av underlaget där man idrottar samt tunna och odämpade skor/gymnastikskor är ytterligare exempel.

Hälsmärtor hos barn påverkar ofta hela familjen och skapar stor oro samt medför frekventa kontakter med sjukvården. När barn/ungdomarna inte kan delta i sina aktiviteter känner de utanförskap, väljer bort fysisk aktivitet och blir inaktiva.

Hur behandlas det?

Tillståndet är helt ofarligt och försvinner av sig själv men det kan ta lång tid och vara envist.

Heeler Junior ger den optimala behandlingen för detta ofarliga och långdragna tillstånd. Smärtan beror på en ömhet i hälens tillväxtzon. Inga mediciner, formgjutna hålfotsinlägg eller andra behandlingar hjälper mot hälsmärtor hos barn.

Viktigt är att Heeler junior används hela tiden i alla skor även inneskor. Syftet är att ge hälen stötdämpning. Om smärtorna kvarstår fyra månader efter konstant behandling med Heeler Junior bör sjukvård kontaktas.

Hälsporre – Hälsmärtor hos Vuxna

Varför heeler för vuxna?

Hälsporre (Plantar fasciit) och hälsmärtor är en mycket vanlig åkomma och drabbar alla åldrar. Tillståndet är långdraget och besvärligt men ofarligt. Smärtorna kommer vid belastning av hälen och kan vara så intensiva att man kan ha svårt att trampa ner. Det vanliga är att det gör ont på morgonen eller efter fysisk aktivitet. Orsaken är en överbelastning i området där fotsulans bindväv fäster mot hälbenet.

Besvären kan vara orsakade av hög fysisk belastning, hårda underlag eller undermåliga skor. Smärtan orsakas av drag och tryck mot det inflammerade område under hälen. Tillståndet kan vara mycket långdraget ibland kan smärtan hålla i sig i flera år därför får man vara envis och uthållig. Det är viktigt att behandla så att man inte börja belasta snett och får knäbesvär.

Hälsporre

Bästa alternativet

Vi har valt ett material som ger lagom mycket stötdämpning för att uppnå effekt utan att tappa stabilitet. Vi har utformat stabiliteten så att den skall motverka snedbelastning av hälen. Vi har tänkt complience utifrån alla synvinklar såsom färg, form, lätt att ta på och ligga kvar på sin plats i skon.

Heeler finns i tre storlekar. Small för skostorlek 35 eller mindre, Medium för skostorlek 36-40 samt Large som passar för dig som har skostorlek 41 och uppåt.

Heeler tillverkas i Sverige i samarbete med Dr Lennart Sandberg specialist i ortopedi och verksamhetschef vid Barnortopediskt Centrum. Produkten uppfyller samtliga miljökrav. Plasten mjuknar ytterligare med kroppsvärmen för att ge en behaglig dämpning.

Behandling med Heeler

Det snabbaste och enklaste sättet att lindra besvären är att konsekvent använda stötdämpande Heeler. Eftersom Heeler Adult passar i de flesta skor såsom Ballerina, tyg- och gymnastikskor m.fl. kan du enkelt flytta dem.

Undvik att gå barfota. Ytterligare tips för en effektiv behandling är att lägga Heeler Adult mellan dubbla strumpor när du vistas inomhus. Glöm inte att Heeler Adult kan användas både för behandling och i förebyggande syfte.

Storleksguide

Heeler finns olika storlekar. Står du och väljer mellan två olika storlekar rekommenderar vi dig att ta den större.

Storlek EU
Small -35
Medium 36-40
Large 41-

Heeler får handtvättas varsamt med ljummet vatten max 30° och lufttorka.

Framtagen av Dr. Lennart Sandberg

Barnortoped och specialistläkare inom ortopedi som har utvecklat Heeler i samarbete med Barnortopediskt Centrum i Stockholm.