Öka blodflödet med kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor har länge använts inom allt från sjukvård och återhämtning till idrottande och graviditet. Du kanske har sett någon med de knähöga strumporna och undrar varför de används och hur de funkar. Läs vidare om du är nyfiken på kompressionsstrumpor och dess fördelar!

Tanken med kompressionsstrumpor är att öka blodflödet med hjälp av trycket som strumporna skapar. Trycket ska vara högst längst ner vid anklarna och minskar uppåt längs vaden, vilket hjälper blodet i venerna att ta sig till hjärtat. Vid bland annat fysisk ansträngning behöver hjärtat pumpa mer blod, och att pumpa blodet upp från fötterna och benen är mer ansträngande. Här kan en kompressionsstrumpa komma in och ge venerna hjälp på traven med syfte att trycka blodet uppåt mot hjärtat. Artärerna som tar syrerikt blod till dina muskler kan också slappna av, så blodet flödar mer fritt. På så sätt undviker man bland annat att benen svullnar upp och känns tunga efter hård träning.

Kompressionsstrumpor | REHABgrossisten

Vem kan använda kompressionsstrumpor?

Många olika grupper av människor drar nytta av fördelarna med att använda kompressionsstrumpor. Här nedan ser du några av de tillfällen kompressionsstrumpor kan passa dig.

 • När du har genomgått en opereration

 • Om du står upp hela dagen på jobbet

 • Om du idrottar och vill snabba på återhämtningen

 • Kan med fördel användas vid graviditet

 • Circulationsproblem vid diabetes eller åderbråck

 • Sängliggande eller bara har svårt att röra på benen

Vad hjälper kompressionsstrumpor till med?

Kompressionsstrumpor hjälper blodet i venerna att ta sig till hjärtat. Genom strumpans utformning och materialet ges ett tryck över ankeln som sedan är avtagande uppåt över vaden vilket underlättar flödet av blodet upp till hjärtat genom benet.

 • Öka cirkulationen i benen

 • Minska svullnad

 • Minska smärta orsakad av åderbråck

 • Minska risken för åderbråck

 • Förbättra lymfatisk dränering

Kompressionsstrumpor för idrottare

Många idrottare, bland annat löpare, basketspelare och triatleter, bär kompressionsstrumpor och tror starkt på dess effekt. Teorin bakom är att bättre blodflöde under aktivitet hjälper till att få syre till musklerna. Samtidigt hjälper stödet att förhindra vävnadsskador. Efter träningen återhämtar sig musklerna snabbare, på grund av den förbättrade blod- och lymfcirkulationen. Musklerna är därför inte lika ömma och krampar inte lika mycket efter träning. Många tycker även om känslan av stödet som strumporna ger, och bara det kan få dem att prestera bättre.

Kompressionsstrumpor i vardagen

Man behöver inte vara idrottare eller sjuk för att med fördel använda kompressionsstrumpor. Att sitta eller stå mycket på jobbet kan vara påfrestande för benen och blodcirkulationen. När du går mycket fungerar vaden som en muskelpump för dina vener vilket ökar blodflödet, men står du i en position eller sitter ner hela dagen minskar detta systems effektivitet. Därför kan man använda kompressionsstrumpor under dagen för att benen ska kännas mindre trötta.

Du kanske har sett någon med kompressionsstrumpor på flygplatsen och undrat vad vitsen med det är. Svaret är att det funkar på samma sätt som tidigare beskrivet; att sitta ner länge i ett flygplan begränsar blodflödet och gör att blodet samlas i benen. Det kan i längden orsaka problem såsom blodproppar. Om du flyger mycket kan det därför vara en bra idé att investera i ett par kompressionsstrumpor.

Kompressionsstrumpor under graviditet

Ett av de vanligaste problemen som gravida kvinnor upplever är benkramper och ödem, alltså svullna och värkande ben. Även åderbråck kan utvecklas under den här tiden. Under en graviditet ökar mängden kroppsvätskor och det finns en risk att vätskan ackumuleras i dina vävnader och att blod samlas i underkroppen, vilket resulterar i synliga svullnader och åderbråck. Medan barnet utvecklas kommer livmodern också att öka trycket på din vena cava (venen som transporterar blod från dina ben och fötter till hjärtat), vilket drastiskt saktar ner blodflödet i kroppen. Kompressionsstrumpor hjälper med dessa problem genom att massera musklerna och leda blodet uppåt mot hjärtat, så att det inte samlas på ett ställe. Kompressionsklass 1-2 passar bra för gravida kvinnor.

Vilken kompressionsklass?

När man köper kompressionsstrumpor är det viktigt att se till så att det står vilken medicinsk kompressionsklass de tillhör. Klasserna ger olika effekt och ska användas vid olika behov. Klass 1 ger lätt kompression (15-21 mmHg) och är vanligast vid lindriga problem. De används vid bland annat svullna ben, åderbråck, graviditet och på flygplan. Klass 2 används oftast vid svårare problem och ofta i medicinskt syfte, till exempel vid behandling av trombos och lymfödem. Trycket på dessa strumpor är större (23-32 mmHg) och det rekommenderas att prata med sin läkare innan dessa används. Klass 3 har ett ännu starkare tryck på 34-46 mmHg och används vid de svåraste av tillstånd och förskrivs av sjukgymnaster och sjuksköterskor.

Ju högre kompressionsklass desto mer är alltså strumporna gjorda för sjukvård och återhämtning. Om man är till exempel löpare kan det räcka med Klass 1 för att uppnå önskad hjälp utan att benen påfrestas allt för mycket.

Att välja rätt storlek på strumpan

För att strumporna ska verka med full effekt och på rätt sätt behöver man välja rätt storlek. Trycket ska vara som störst vid vristen där benet är smalast och ska avta vid strumpans slut så blodcirkulationen inte hindras. När du väljer ska du inte utgå från din skostorlek utan mäta ankel och vad noga, för att sedan utgå från strumpans storlekstabell. Tänk på att olika märken har olika stora storlekar och att därför alltid utgå från sina mått istället för numret på strumpan.

Kompressionsstrumpor inom vården

Kompressionsstrumpor förskrivs ofta i samband med operationer som gör dig sängliggandes, vid lymfödem, djup ventrombos och andra tillstånd. Denna slags strumpor brukar ha en högre kompressionsklass än de man kan köpa själv. Om du tror att du är i behov av kompressionsstrumpor på grund av din sjukdom kan du vända dig till din läkare eller vårdcentral.

Medicinska kompressionsstrumpor

Det är inte ovanligt att stödstrumpor marknadsförs som medicinska kompressionsstrumpor trots att de inte alls har samma effekt och dokumentation. En stödstrumpa har till skillnad från en kompressionsstrumpa inga krav att uppfylla, som exempelvis att den ska ha ett avtagande tryck. Därför är det viktigt att titta efter CE-märkning på strumporna, för att bekräfta att strumporna är registrerade hos Läkemedelsverket och faktiskt fungerar som de ska. CEP sortimentet tillverkas av det tyska företaget medi som är världsledande producent av medicinska kompressionsstrumpor.

Så här tar du på dig dina kompressionsstrumpor på bästa sätt