Vad finns det för olika modeller?

Stabiliserande knäskydd finns i många olika modeller och utföranden. Vid första anblicken kan det vara svårt att förstå när man ska använda vad. Många knästöd kan också se likvärdiga ut och för ett otränat öga kan det vara svårt att förstå skillnaden. Att gå efter en Knäskydd Bäst i Test kan vara svårt då det finns olika modeller för olika ändamål. För enkelhetens skull kan man dela in dem i tre kategorier,  mjuka knäbandage (lätt stöd), semirigida knäskydd (medelstort stöd) och rigida knäortoser (mycket stöd). Alla tre nivåer har olika grad av stabilitet inbyggt i materialet. Respektive kategori har även bandgae med olika sorters funktioner som t.ex. patellastabiliserande knäbandage. Med ett knästöd för gonartros, s.k. OA ortoser, avlastar man knäleden lateralt (utsidan) eller medialt (insidan) vid broskbildning i knät. Postoperativa knäortoser används av ortopedavdelningen för att fixera knäleden efter operation eller ställa in önskad  rörlighet vid rehabilitering.

Här hittar du rekommenderade produkter för olika knäskador

Ledbandsskada
PFSS (patellofemoralt smärtsyndrom)
Schlatter
Meniskskada
Löparknä
Korsbandsskada
Patellaluxation
Hopparknä
Artros i knät

När kan det vara bra att stabilisera ett överansträngt knä?

Vanligast är att de används vid skador eller degenerativa förändringar, men användning i förebyggande syfte är också vanligt för att minska risken för skada vid t.e.x olika sporter. Det är inte ovanligt att t.ex. utförsåkare, motocross- och enduroåkare använder rigida knäortoser för att skydda knäna från oönskad vridning och trauma vid vurpor. Olika typer av knäskydd används även vid kontaktidrotter som ishockey, fotboll och rugby. I USA är det vanligt att försäkringsbolag vägrar försäkra spelare i t.ex. amerikanska fotbollsligan om de inte använder rigida knäortoser i förebyggande syfte.

De allra flesta är inte elitidrottare utan vill bara kunna ta en löptur eller en promenad i skogen. Hur många har inte någon gång under livet haft ett överansträngt knä med diffusa knämärtor som inte kan eller ska opereras. Om skadan inte är allvarlig kan det hjälpa med ett mjukt knäbandage som ger extra kompression och värme för att känna sig lite tryggare. De mjuka knäbandagen hjälper även till att ge bättre proprioception (vår förmåga att avgöra våra kroppsdelars position) vid ett överansträngt knä, vilket hjälper till att förbättra rörligheten och koordinationen.

Vi fortsätter att förklara mer i detalj vad de olika kategorierna och modellerna används till här nedan.

Mjuka knäbandage (lätt stöd)

Rehand knäskydd

Knäbandage i neoprene

Knäbandage i neoprene tillhör gruppen mjuka knäbandage och kan delas in i olika modeller. De kanske vanligaste modellerna brukar vara tillverkade i neoprene. Materialet används bl.a. våtdräkter eftersom materialet håller värmen och både är flexibelt och bekvämt. Materialet ger även kompression och sitter kvar mot huden utan att glida. Här har bl.a. Rehband ett brett och fint sortiment av olika knäskydd som tillverkas i olika tjocklek för att kunna användas vid olika aktiviteter. Här nedan hittar du några populära modeller när du behöver ett enklare stöd, värme och kompression vid lindriga knäbesvär som överansträngda leder och nedsatt stabilitet.  

När ska man använda mjuka bandage i neoprene;

  • Avlastar knän vid högintensiv träning
  • Värmer och bibehåller musklernas kroppstemperatur när du tränar
  • Minskar slöseri av muskelenergi
  • Ökar blodcirkulation vilket reducerar inflammation och accelererar återhämtning
  • Guidar kroppen till korrekta rörelser

Några av våra modeller inom kategorin;

Knäbandage i 3 mm neoprene är bra för t.ex. atleter och motionärer inom uthållighetsgrenar så som långdistanslöpare då materialet är mjukt och följsamt. 5 mm neoprene passar utmärkt för träning och aktiviteter med hög rörlighet där du behöver extra stabilitet till ditt knä.

Elastiska knäbandage

Elastiska knäbandage

Elastiska knäbandage tillhör även de gruppen mjuka knäbandage. Ett elastiskt knäbandage används även de vid överansträngda leder, nedsatt stabilitet men lämpar sig väldigt bra vid svullna knän. Kompressionen i ett elastiskt knäbandage är i regel bättre än i ett neoprenebandage. Vårt sortiment kommer bl.a. från medi® och CEP® som är världsledande tillverkare av kompressionsplagg och de tillverkar bl.a. kompressionsstrumpor, kompressionströjor och kompressionsbyxor. Elastiska knäbandage finns även med bilaterala spiralfjädrar (stabiliserande fjädrar på in och utsidan av bandaget) som gör att bandaget ger lite extra stabilitet och sitter i regel bättre på plats. Bandagen har oftast ett silikonband sytt i överkant av knäskyddet vilket ökar friktionen så att bandaget sitter ordentligt på plats. 

Vanliga indikationer där elastiska knäbandage används;

  • Lättare förslitningsskador i knäleden
  • Lindrig artros i knäleden
  • Inflammatoriskt tillstånd där kompression önskas
  • Postoperativt tillstånd där kompression önskas

Några av våra modeller inom kategorin;

Semirigida knäskydd (medelstort stöd)

Semirigida knäskydd medi

Semirigida knäskydd

Semirigida knäskydd benämner vi alla skydd som har någon form av extra stabilitet eller funktion. Oftast har skyddet bilaterala leder, dvs ledade skenor på in- och utsidan av bandaget. Dessa gör att skyddet stabiliseras extra mycket, skyddet har ofta även cirkulära kardborrband som man spänner för att få extra stabilitet.

Många av de semirigida knäskydden har funktioner som gör att de är speciellt avsedda för olika indikationer, här finns t.ex. knäskydd för korsbandsskador. Skyddet har oftast även en led med låsanordning som gör att man kan begränsa rörligheten i knät för att t.ex. hindra översträckning (extension) eller begränsa möjligheten att böja benet (flexion). Semirigida skydd användas bl.a. vid enklare ledbandsskador och korsbandsskador men även vid miniskskador där man vill ha extra stabilitet och kompression runt knät.

Vanliga indikationer där semirigida knäskydd används;

  • Generell instabilitet i knäleden
  • Ledbandsskador
  • Främre korsbandsskador
  • Meniskskador
  • Lätt till medelsvår artros

Några av våra modeller inom kategorin;

Rigida knäortoser (mycket stöd)

Rigida knäortoser

Rigida knäortoser

Rigida knäortoser är benämningen för skydd som är byggda på en ram. Ramen är polstrad och har olika bandlösningar som håller ortosen på plats. I kombination med ramen ger banden det stöd som behövs. Rigida knäortoser används både i förebyggande syfte och vid rehabilitering efter skada. Ramen brukar vara tillverkad i aluminium för att göra skyddet så lätt som möjligt. Materialet är även bra då det går att forma efter benet vid behov. Även på rigida knäortoser går det att ställa in knärörelsens omfång, dvs. hur mycket man kan böja eller sträcka knät. På vissa modeller kan man även ställa in trycket i sidled över knäleden vilket gör att man kan avlasta ledytorna vid knäartros.

Vanliga indikationer där rigida knäortoser används;

  • Främre korsbandsskada (ACL)
  • Bakre korsbandsskada (PCL)
  • Kollateralligamentskador (CL)
  • Kronisk instabilitet
  • Mycket instabila knäleder

Modell i kategorin;

Som benämningen gör gällande är rigida knäortoser stabila för knät men de ger även ett visst skydd mot yttre våld samtidigt som det finns möjlighet att addera fler funktioner för avlastning. Knäortoser för t.ex. bakre och främre korsband kan ha en inbyggd dynamisk funktion som gör att tibia (underbenet) hålls på plats. Titta gärna på videon från vår leverantör Breg som förklara funktionerna i en dynamisk knäortos.