Varför ett gravidbälte?

En graviditet påverkar en kvinnas kropp på många olika sätt. Att magen växer är det mest uppenbara, men faktum är att det sker mycket mer än bara så. Organen skiftar för att skapa plats för den växande livmodern, och bäckenets leder börjar även att röra på sig för att lämna plats åt barnet vid födseln.

Denna leduppmjukning i bäckenet orsakas av ett hormon som heter Relaxin och börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första graviditetsmånaderna.

Allt detta i kombination med en uppgång i kroppsvikt kan leda till en mängd olika typer av påfrestningar kring nedre delen av ryggen och bäckenet, varav det vanligaste kallas för bäckenbenssmärta även känt som foglossning.

Vanliga besvär relaterade till foglossning.

  • Hugg av smärta eller ilningar i korsryggen (nedre delen av ryggen)
  • Smärta över skinkorna
  • Strålande smärta i baklår eller mot ljumskarna
  • Värk i höfterna.
  • Ben som låser sig
  • Ömhet över blygdbenet.

Läs mer om smärta i SI-leden här.

Så här fungerar ett gravidbälte

Stabiliserar och ger kompression

Rygg- och ledsmärta under graviditeten kan vara frustrerande och göra det svårt att delta i vardagliga aktiviteter. En studie i Spine Journal undersökte förekomsten av rygg- och bäckensmärta under graviditeter. De fann att 71 procent av kvinnor rapporterar ont i nedre delen av ryggen och 65 procent rapporterar bäckensmärta. När du använder ett gravidbälte, även kallat foglossningsbälte, hjälper det till att stödja och stabilisera din rygg i vardagen, något som lindrar smärta.

Graviditetsbälte

Förbättrar hållning

Många kvinnor får problem med hållningen i samband med graviditeten. Detta beror på att extravikten bärs framför kroppen. Ett gravidbälte stödjer den nedre delen av ryggen och bidrar till förbättrad hållning.

Den mjuka komprimeringen som ett gravidbälte ger hjälper till att stödja livmodern och minska obehag från rörelse under fysisk aktivitet. Tänk på att för mycket kompression på buken kan försämra blodcirkulationen, något som kan leda till negativa effekter på blodtrycket samt kan även bidra till halsbränna och matsmältningsbesvär.

Graviditetsbälte

Underlättar fysisk aktivitet

Att hålla sig aktiv och träna under graviditeten har många hälsofördelar. Många kvinnor avstår tyvärr från träning och fysisk aktivitet under graviditeten på grund av smärta och obehag. Att använda ett magband kan hjälpa till att minska obehag därmed underlätta diverse dagliga aktiviteter.

Underlättar återhämtning efter graviditet

Minskad bålstyrka efter en graviditet är vanligt förekommande. Muskler och leder som sträcks och spänts under graviditeten behöver tid att läka. Även här kan ett graviditetsbälte användas då det ger extra stöd för buken och nedre delen av ryggen.

Ett graviditetsbälte kan även hjälpa kvinnor vars bukmuskler separerats (diastas recti) detta då kompressionen från bältet fysiskt för ihop bukmusklerna, något som i kombination med rehabövningar påskyndar återhämtningen.

Rekommenderade produkter