Ont i nacken

Värk och smärta i nacken hör många gånger ihop med dålig hållning och att vi har en dålig arbetsställning när vi tittar på någon slags skärm. När det tunga huvudet skjuts framåt och nedåt felbelastas skelett, ledband och muskler i och runt nacken, och snart gör det ont. Att bli medveten om och förbättra sin arbetsställning kombinerat med fysisk träning är enkla sätt att slippa det onda.

Här nedan hittar du produkter som kan hjälpa dig med ont i nacken. Tveka inte att kontakta oss i chatten här på sidan eller ring oss på 08-410 248 80, du kan även maila oss på info@rehabgrossisten.com

Smärta i nacken

Vanliga anledningar till ont i nacken

Gamnacke

Vid användning av datorer, läsplattor och smarta telefoner är det lätt att hamna i en position där huvudet och nacken skjuts framåt och nedåt. Vanliga symtom vid felbelastning i nacken är värk eller smärta i nacken, axlarna och bröstryggen. De påverkade områdena känns också ofta stela och då rör vi ännu mindre på oss, det ger i sin tur mer smärta.

Att förändra hållningen är en viktig del i behandlingen av gamnacke – att bli medveten om sin arbetsställning vid skärm, både på jobbet och fritiden. En fysioterapeut kan ge specifika övningar för bättre hållning och ökad rörlighet i nacke, axlar och rygg. Ibland behöver kroppen hjälp att komma tillbaka till rätt/neutral position, för det finns särskilda nackkragar och hållningsbandage.

Läs mer om gamnacke och rekommenderad produkt.

Nackspärr

Att ens försöka röra på huvudet kan göra väldigt ont vid nackspärr och besvären kan komma av till synes ingen anledning alls. Typiskt är att det kommer vid en för snabb rörelse med huvudet eller när man har sovit med nacken i en dålig ställning. Det är krampande muskler som gör att nacken känns så stel. Nackspärr brukar gå över inom några dagar och som längst inom någon vecka.

Blodcirkulationen hjälper läkningen så det är bra att försöka fortsätta röra på sig. Värme, från vetekudde, halsduk eller mjuk halskrage samt smärtstillande värktabletter kan lindra det onda.

Läs mer och nackspärr och rekommenderad produkt här.

Diskbråck i nacken

Ett diskbråck kan uppstå plötsligt vid en skada eller belastning, eller utvecklas långsamt under lång tid. Vid diskbråck pressas den mjukare inre massan i disken ut genom sprickor i diskens hårdare brosk. Det bildas en liten utväxt på brosket och ett diskbråck har uppstått. Det finns inte plats för bråcket, därför orsaker det tryck mot nerver, muskler, ledband och ryggmärg.

När diskbråcket har uppstått på en kota i nacken kan armarna påverkas. Det är bra att träffa en läkare för att utesluta andra orsaker till problemen även om diskbråck ofta läker av sig självt. Rekommendationen vid diskbråck är att försöka röra på sig så gott det går. Inledningsvis kan en halskrage ge avlastning, rådgör med läkare eller fysioterapeut.

Läs mer om diskbråck i nacken och rekommenderad produkt här.

Whiplash

När huvudet i samband med rörelse kastas från ett ytterläge till ett annat, följt av en kraftig rörelse åt andra hållet, kan en whiplashskada uppstå. Vid den kraftiga och snabba belastningen skadas mjukdelarna i nacken, som muskler och ledband. Smärta och stelhet i nacken, huvudvärk och yrsel hör till symtomen. Vid misstanke om whiplashskada ska sjukvården kontaktas snarast.

Låt skadan vila de första dagarna, sedan rekommenderas kontakt med fysioterapeut som kan ge specifika övningar för rehabilitering.

Läs mer om whiplash här.