• Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Inläggssulor

Här hittar du inläggssulor som är anpassade för att ge stöd, komfort och stabilitet. Vissa av dem är framtagna för att minska besvär i samband med exempelvis hälsporre eller plattfot. Sulorna kan med fördel även användas i förebyggande syfte i vardagen, på arbetsplatsen eller vid träning. läs mer här.

Mer information Inläggssulor

Människofotens anatomi är designad för att klara tung belastning och ge stötdämpning i varje steg. Fel- eller överbelastning, exempelvis i samband med träning, kan dock leda till skador och smärta i både fötter, fotleder, knän och rygg. Med ett par inläggssulor kan du stabilisera upp foten och på så sätt minska risken att drabbas av fotrelaterade problem.

Vanliga orsaker till smära i fötterna

Våra fötter har en avancerad anatomi bestående av 28 ben, 56 leder, 38 muskler och fler än 100 ligament. Detta ger fötterna optimala förutsättningar för både viktbärande och stötdämpning på varierande underlag.

Även om fötterna är utformade för att tåla påfrestningar finns alltid risken för överbelastning eller felbelastning som kan orsaka både skador och smärta. Vid normal gång motsvarar trots allt varje steg du tar en belastning på ungefär 200 procent av din kroppsvikt. Vid löpning är belastningen ännu högre, upp till 500 – 600 procent.

Några av de vanligaste fotproblemen idag är hälsporre, hälkuddesymdrom, pronation, supination och Hallux valgus. Du kan också få problem om du har en ovanligt låg eller hög hålfot eller om det främre fotvalvet faller ned. Detta kan orsaka smärta i både fötter, fotleder och knän, men även i rygg och höft.

Lyckligtvis går det att förebygga uppkomsten av många fotrelaterade problem genom att använda inläggssulor.

Vad är en inläggssula?

En inläggssula är en skosula som aktiverar musklerna i fötterna och bidrar till en korrekt viktfördelning. Genom att balansera upp foten kan sulorna dels minska risken för felbelastning, men också öka komforten i dina skor och ge piggare fötter.

Inläggssulor kan också verka smärtlindrande för dig som redan har problem med exempelvis hälsporre, pronation eller supination. Sulorna kan nämligen avlasta delar av foten som bidrar till smärtan genom att erbjuda extra stabilitet och dämpning.

De flesta inläggssulor har ett skålformat hälparti för att stabilisera hälbenet och bidra till hälkuddens naturliga stötdämpning. Det brukar också finnas ett valvstöd som stabiliserar upp hålfoten vid extra tung belastning.

Många fördelar med inläggssulor:

Fördelarna med inläggssulor är många, oavsett om du upplever fotrelaterade problem eller inte. Här är några av de främsta.

Bättre dämpning och stöd

Inläggssulornas främsta uppgift är att ge foten stöd och förbättra den naturliga stötdämpningen.

Högre komfort

Med ett par bekväma sulor kan du öka komforten i skorna och minska trötthet i fötterna.

Effektiv smärtlindring

Om du redan upplever problem med fötter, fotleder eller knän kan ett par anpassade inläggssulor ge effektiv smärtlindring.

Kan förebygga skador

Även du som inte har problem med fötterna kan använda inläggssulor i förebyggande syfte. Det kan vara extra viktigt för dig som går mycket eller idrottar.

Sparar på dina skor

En annan fördel med inläggssulor är att de ökar livslängden på dina skor. Många sulor går dessutom att tvätta om du snabbt vill fräscha upp skorna.

Vanliga frågor och svar om olika sulor:

Hur fungerar en inläggssula?

En inläggssula är en sula du lägger i dina skor för att ge foten extra stöd och stötdämpning. Idag finns det inläggssulor för olika typer av fotrelaterade besvär, exempelvis hälsporre, pronation eller supination, hög eller låg hålfot samt hälkuddesymdrom.

Vad är en ortopedisk inläggssula?

En ortopedisk sula är en inläggssula som är speciellt anpassad efter din fot för att ge optimalt stöd och avlastning.

Vad är skillnaden mellan olika sulor?

Olika inläggssulor ger stöd åt olika delar av foten. Vissa sulor erbjuder ett stöd för hela foten, andra bara för mellanfoten, framfoten eller hälen. Syftet med detta är att behandla specifika fotproblem.

Vad ska jag tänka på när jag köper inläggssulor?

Det viktigaste är att välja en inläggssula som fokuserar på de problem du har eller vill förebygga. Läs på om sulans egenskaper och se till att välja rätt storlek.

Kan jag använda samma sulor i alla skor?

Ja, det går bra att flytta inläggssulan mellan olika skor. Om du löptränar eller spelar fotboll kan det dock vara bra att investera i en lite tunnare sula.

Olika typer av inläggssulor

Idag kan du välja mellan ett flertal olika inläggssulor beroende på vilka besvär du har. Inläggen kan antingen vara prefabricerade eller ortopediska, varav det senare innebär att sulan är speciellt utformad efter just din fot.

Stötdämpande inläggssulor

Stötdämpande sulor är avsedda för att förbättra fotens naturliga stötdämpning och brukar därför vara ganska mjuka. Sulorna brukar ha extra dämpning under hälpartiet för att motverka hård belastning när du sätter i foten.

Dessa sulor kan vara passande för dig som lider av hälkuddesymdrom där dynan under hälen blivit överbelastad eller råkat ut för ett trauma.

Skoinlägg

Ett skoinlägg är en sula anpassad för ett specifikt problem eller tillstånd, exempelvis hälsporre, hälseneinflammation eller framfotsproblem. Dessa sulor finns för olika delar av foten, exempelvis hälkilar för hälen, pelotter för framfoten eller valvstöd för mellanfoten.

Hålfotsinlägg

Denna inläggssula är avsedd för att balansera upp foten och bidra till en normal viktfördelning över framfot, häl och mellanfot. Hålfotsinlägget har ofta en framfotspelott, en hälkopp samt ett extra starkt hålfotsstöd.

Framfotspelotter

Om den främre trampdynan sjunker ned kan en framfotspelott minska belastningen genom att lyfta upp fotens främre valvbåge. Dessa inläggssulor har alltså ingen funktion för hälen eller mellanfoten, utan fokuserar enbart på den främre trampdynan.

Framfotspelotter passar utmärkt att använda i de flesta skor, även sandaler, eftersom de tar liten plats.

Pronations- och supinationssulor

Pronation och supination innebär att foten är felställd och att du därför överbelastar en sida av foten mer än den andra. Detta är en av de vanligaste orsakerna till smärta i fötter, knän och underben, men också i rygg och höft.

Vid pronation roterar foten inåt i steget, vilket belastar insidan av foten. Supination innebär istället att foten roterar utåt och att majoriteten av vikten därför hamnar på fotens utsida.

Om du pronerar eller supinerar kan en pronations- eller supinationsssula bidra till ett rakare steg med korrekt fördelad viktbelastning.