Schlatter – Schlatterknä

15 February, 2023 | Skadeguiden Ont i knät

Symtom och behandling vid Schlatter

Schlatter, eller Schlatters sjukdom drabbar oftast idrottsaktiva barn och ungdomar i åldern 8–16 år, pojkar oftare än flickor. Schlatterknä uppstår på en person som växer på grund av att deras senor är starka men benvävnaden där senorna fäster inte hunnit bli lika hållfasta. Smärtan kan komma under och/eller efter aktiviteter som belastar knäskålssenan och lårmuskeln, vanligare på en som tränar ofta, intensivt och hårt.

Smärtan uppkommer och känns vid knölen strax under knät där knäskålssenan fäster och det är vanligt att svullnad uppstår. Schlatter är ofarligt men kan göra väldigt ont.

Schlatterknä, som det också kallas, läker för de allra flesta ut av sig själv, specifikt utformade övningar och ett avlastande skydd kan hjälpa och ge mindre smärta under tiden. Ett knäskydd kan lindra smärtan i knät.

Symtom vid Schlatter

  • Från svag till stark smärta på knölen nedanför knät där knäskålssenan fäster på skenbenet. Knölen blir irriterad och svullnar då upp.
  • Ökad smärta vid fysisk aktivitet, speciellt vid rörelser där lårmuskeln och knäskålssenan belastas – till exempel trappgång, hopp och löpning.
  • Båda knäna kan drabbas samtidigt.

Behandling av Schlatter

Schlatterknä går oftast över av sig själv när barnet eller ungdomen blir äldre och inte växer lika snabbt.

Tills dess gäller:

  • Avstå från aktivitet som smärtar. Kan alternativ träning fungera?
  • Kortvarig vila kan hjälpa.
  • Specifikt utformade övningar och avlastning för det smärtande området med hjälp av ortos/skydd kan lindra besvären och underlätta fysisk aktivitet under tiden som kroppen läker.
  • För den drabbade unga idrottaren är korrekt information och bra råd viktigt.
Sjg. Mats Granström

Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison

Fler rekommenderade produkter