Karpaltunnelsyndrom

Symtom och behandling vid karpaltunnelsyndrom

I handleden går medianusnerven genom en liten passage eller tunnel som kallas karpaltunneln. Nerven står för känseln i tummen, pek-, lång-, och halva ringfingret. Det är när det av någon anledning blir för trångt i tunneln och nerven kommer i kläm som karpaltunnelsyndrom uppstår. För många går besvären över av sig själva med hjälp av egenvård, i långvariga fall kan operation behövas. En fysioterapeut kan titta på rörelsemönster och hjälpa dig att avlasta handleden. Ett handledsbandage, eller handledsortos, gör att handen böjs mindre och det ger mindre tryck på nerven.

Symtom på karpaltunnelsyndrom

  • Domningar i handen nattetid.
  • Senare domningar, pirrande och brännande känsla i fingrar och hand även under dagtid.
  • Handen känns svag och fumlig.
  • Värk i fingrar, hand och handled, ibland smärta i underarmen och upp mot armbågen.
  • Känselbortfall i fingrar och hand.

Behandling vid karpaltunnelsyndrom

  • Avlastning från rörelser som förvärrar smärtan, ta hjälp av en fysioterapeut.
  • Rehabiliteringsträning med hjälp av fysioterapeut eller arbetsterapeut.
  • Ett handledsstöd eller en handledsortos hjälper handleden att vara i neutralt läge, används dygnet runt eller endast nattetid.
  • Inflammationsdämpande läkemedel* om smärtan orsakas av inflammation.
  • Kortisonspruta in i karpaltunneln kan minska besvären, ges av läkare.
  • Vid långvariga besvär kan operation bli aktuellt.

Det finns olika orsaker till att det blir trångt i tunneln. Vätskeansamling i kroppen under graviditet, stukningar och frakturer i handen/handleden, inflammation, infektion, hårt arbete med händerna eller arbete med vibrerande verktyg kan ge syndromet. Även diabetes, sköldkörtelsjukdom och reumatiska sjukdomar kan påverka utrymmet i karpaltunneln.

Domningar på natten i de berörda fingrarna, då handen svullnar när man inte rör på den i sömnen eller har den i en konstig vinkel, är ett tidigt symtom. Det kan följas av domningar, stickningar, samt en pirrande och brännande känsla i fingrarna även dagtid, och handen blir svag och fumlig. Till slut värker det i handen och handleden, för en del drabbade dygnet runt. Ibland gör det ont i underarmen och upp mot armbågen och axeln. Det är vanligare att kvinnor drabbas. Vid känselbortfall är det viktigt att utreda att det inte handlar om någon annan skada eller sjukdom.

*All medicinering bör ske i samråd med sjukvård/ medicin utbildad personal så prata med din läkare eller ditt apotek innan du börjar behandla.

Sjg. Mats Granström

Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison

Fler rekommenderade produkter