Stukad fot

Symtom och behandling vid stukad fot

Har du stukat foten? Stukad fot är en av våra vanligaste idrottsskador, men det händer förstås att man trampar snett och vrickar eller stukar foten även vid andra aktiviteter. Den vanligaste stukningen drabbar ledbanden på utsidan av foten, så mycket som 20–25 procent av alla idrottsskador är skador i fotens yttre ledband. Ledbanden på fotens insida kan också skadas, men det är ovanligt. Ledbandens uppgift är att hålla fotledens ben stabila, därför påverkas fotledens stabilitet vid ledbandsskador.

Det som händer vid en stukning/vrickning är att foten vrids inåt samtidigt som foten böjs nedåt. Belastningen gör att ett eller flera ledband i foten går helt av eller så uppstår bristningar i ett eller flera ledband, och foten blir instabil. Det tar tid att läka skadade ledband, ett snabbt omhändertagande vid skadetillfället med tryckförband som minskar blödningen i foten ger mindre svullnad. Ibland behövs kryckor för att avlasta foten när det gör mycket ont. Att börja använda foten igen så snart det går rekommenderas och rätt rehabilitering ger bättre prognos. Ett stabiliserande fotledsskydd eller tejp är effektivt för att komma igång tidigt, det skyddar också mot nya stukningar.

Symtom vid stukad fot

  • Svullen fotled.
  • Det gör ont att stödja på foten.
  • Instabilitet i fotleden.
  • Missfärgning från blödningen i foten.

Behandling vid stukad fot

  • Fas 1 – Precis när stukningen skett, är tryck viktigast för att minimera blödning och svullnad, och det hjälper läkningen (ju större blödning desto sämre rörlighet i foten). Linda foten hårt med en elastisk binda, och dra ut bindan maximalt mellan varje varv. Låt bindan sitta på en kvart-tjugo minuter, sätt foten i högläge därefter lossa långsamt på bindan och gå vidare till fas 2.
  • Fas 2 – Linda foten med den elastiska bindan där du använder den naturliga elasticiteten i bindan (ca 50% av max). Uppstår domningar i foten, lätta på lindan men kom ihåg att den elastiska bindan hjälper läkningen. Kom ihåg högläge när du sitter ner.
  • Is eller annan kyla kan ge smärtlindring och kan med fördel användas. Isen ska placeras mellan lagren på tryckförbandet, aldrig direkt mot huden. Läs mer om hur du enkelt med Polar Care Kodiak kan applicera kyla direkt efter skada.
  • Smärtstillande läkemedel kan också lindra smärtan.
  • Om det gör så ont att det inte alls går att stödja på foten, kontakta vården.
  • Använd stödförband eller ett bandage så länge foten känns svullen, det ska inte sitta lika hårt som det initiala tryckförbandet.
  • Att komma igång och använda foten igen är viktigt, belasta foten så snart som möjligt, samma dag om det går.
  • Balansträning och rörelseträning är nästa steg i rehabiliteringen, och kan inledas efter en till två dagar.
  • Ett bra fotledsskydd kan korta ner rehabiliteringstiden och förebygger nya ledbandsskador.

Om du stukar foten – vrickar foten  ofta kan du behöva ta hjälp av en fysioterapeut för rätt rehabilitering och eventuellt mer utredning. Läs mer om hur du ska behandla en stukad fot.

Här hittar du alla produkter som kan hjälpa dig om du stukat foten.

Sjg. Mats Granström

Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison

Fler rekommenderade produkter

Produkter i kategorin Fotledsstöd