• Fri frakt fr. 375.-
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Pelottsula - Pelott för fötter

Pelotter för avlastning och korrigering av foten

Pelotter kan bidra med effektiv avlastning vid smärta och problematik i det främre fotvalvet, exempelvis i samband med nedsjunket förfotsvalv eller Mortons Syndrom. Med hjälp av en pelottsula är det möjligt att bibehålla valvformen på mellanfotsbenet, vilket bland annat kan leda till ett minskat tryck på tålederna. Här hittar du vårt sortiment av pelotter som du kan köpa online på nätet. Våra pelottinlägg är CE-märkta och samtliga varumärken är etablerade inom sjukvården runt om i världen, läs mer här.

Mer information Pelottsula - Pelott för fötter

Nedsjunket förfotsvalv och Mortons Syndrom

Ett nedsjunket förfotsvalv, så kallad framfotsinsufficiens, är ett vanligt förekommande fotproblem. Tillståndet beror på att det mellersta metatarsalbenen i framfoten sjunkit ned till följd av överbelastning, exempelvis vid viktökning eller graviditet. Stickningar, trötthetskänsla och lokal ömhet i trampdynan bakom tårna är vanliga symtom som kan göra det smärtsamt att gå eller stå längre perioder.

Mortons Syndrom är ett annat vanligt problem som drabbar det främre fotvalvet. I det här fallet har en nerv legat i kläm mellan två ben i framfoten under en längre tid och bildat en knuta. Symtomen inkluderar en strålande smärta i tårna, framför allt mellan den andra och tredje tån, samt att den främre delen av foten tillfälligt domnar bort.

Det är möjligt att lindra smärta och obehag relaterat till framfotsinsufficiens eller Mortons Syndrom på flera sätt. Fotriktiga skor eller ortopediska inläggssulor går att använda i förebyggande syfte, men för personer som redan drabbats kan pelotter bidra med effektiv avlastning och smärtlindring.

Pelotter kan ge avlastning vid framfotsproblematik

En pelott är ett anatomiskt utformat skoinlägg anpassat för det främre fotvalvet. Inlägget placeras i den främre delen av skon, precis bakom framfotens ledhuvuden, alternativt på ett befintligt skoinlägg. Mitt på pelottsulan finns en upphöjning som ska återföra fotens främre valvbåge till en normal position. På så sätt är det möjligt att minska felbelastningar vid framfotsinsufficiens.

Eftersom pelottsulan avlastar det främre fotvalvet och ökar avståndet mellan benen i foten minskar också trycket på tåleder och klämda nerver. Därmed kan sulan även ge omedelbar smärtlindring vid Mortons Syndrom. Inlägget kan också vara effektivt vid problem som hallux valgus eller generell belastningssmärta i den främre delen av foten.

Pelotter finns i olika utföranden, bland annat som ett förfotsbandage vars syfte är att genom komprimering återställa foten till en naturlig position. Det finns även speciella framfotsinlägg kan vara ett bättre alternativ vid problem med uttunnade främre trampdynor. I det här fallet är problemet nämligen inte benstrukturen utan de mjuka delarna av framfoten.

Viktigt att stärka muskulaturen på sikt

Pelotter kan ge snabb och effektiv smärtlindring vid en rad olika fotproblem. Problemet är att inläggen i sig inte stärker muskulaturen i foten. I de fall fotproblemen inte är permanenta finns det med andra ord goda anledningar att försöka stärka upp fotmuskulaturen för att på sikt inte behöva använda pelottsulor.

Ett bra sätt är att gå barfota på ojämna underlag, exempelvis i naturen, då detta bidrar till att stärka både leder och muskler i fötterna.

Köp pelotter online hos Rehabgrossisten.com

Hos oss på Rehabgrossisten.com hittar du ett brett sortiment av CE-märkta pelotter från etablerade varumärken. Vi har pelottinlägg för olika fotproblem som går bra att använda både i vardagen och på arbetet. För din trygghet erbjuder vi också alltid fri frakt, fria returer och säkra betalningsalternativ.