• Fri frakt
  • Snabb leverans
  • Fria byten
  • 100% Nöjd kundgaranti
  • 08-410 248 80

Ryggkorsett

Avlastande korsett för ryggen

Vi har flera modeller av ryggkorsetter, stödkorsetter och ryggstöd. Både korta SI-bälten (som kan användas vid t.ex. foglossning) och högra stabilare gördlar som stödjer ryggen vid akuta ländryggssmärtor, läs mer här.

Mer information Ryggkorsett

Ryggbesvär är vanligt förekommande och kan vara ett resultat av exempelvis dålig hållning, svag muskulatur, ryggskott eller kroniska skadetillstånd som diskbråck eller ischias. En ryggkorsett kan vara ett effektivt hjälpmedel vid ryggproblematik som stabiliserar upp och ger avlastning. Rehabgrossisten erbjuder flera modeller av ryggkorsetter, ryggstöd och ryggördlar. Både korta SI-bälten (som kan användas vid t.ex. foglossning) och höga, stabilare gördlar som stödjer ryggen vid akuta ländryggssmärtor. Vår populäraste och mest använda korsett i sjukvården är QuikDraw, ett mycket effektivt hjälpmedel vid ryggsmärtor.

Många orsaker till ryggbesvär

Det uppskattas att mellan 80 – 90 procent av den svenska befolkningen kommer att uppleva ryggbesvär minst en gång under sin livstid. Ryggsmärtor kan uppstå i den övre delen av ryggen i anslutning till axlarna samt i det nedre ryggpartiet, där man brukar tala om ländryggsmärtor. Håller besvären i sig i mer än 12 veckor klassas ryggproblematiken i regel som kronisk.

Besvären kan uppkomma av flera olika anledningar, där felbelastning på grund av dålig hållning, svag ryggmuskulatur, ryggskott och skador i det muskuloskeletala systemet är bland de vanligaste. Kroniska ryggbesvär inkluderar bland annat diskbråck, som vanligtvis uppstår vid tunga lyft, och ischias, där ischiasnerven blivit irriterad eller hamnat i kläm.

Ryggkorsett kan vara effektiva vid ryggsmärtor

Vid smärta och värk i ryggen kan en ryggkorsett vara ett effektivt hjälpmedel. Genom att stabilisera upp mage, rygg och ländrygg kan ryggkorsetten hålla kroppen i en korrekt position, vilket i sin tur minskar risken för felbelastning och överansträngning. Korsetten har dessutom masserande och värmande egenskaper för att mjuka upp stela muskler, förbättra blodcirkulationen och samtidigt ha en avlastande effekt.

Stödkorsetter kan dels verka smärtlindrande, men de kan också vara lämpliga att använda i förebyggande syfte. Personer med en försämrad hållning, exempelvis på grund av framåtroterande axlar, kan genom regelbunden användning av en korsett motverka uppkomsten av ryggbesvär i framtiden.

Mjuka och rigida stödkorsetter

Ryggkorsetter går i regel att dela in i två olika kategorier: mjuka (elastiska) och rigida. Den främsta skillnaden mellan dessa varianter är graden av stöd kring mage och rygg. Båda kan dock vara av typen ortopediska ryggkorsett, vilket innebär att korsetten är speciellt framtagen efter användarens kroppsform.

Mjuka ryggkorsetter
Den här typen av ryggkorsett är normalt sett tillverkad i ett elastiskt material där användaren själv kan justera graden av stöd med en kardborreknäppning. Produkten har även insydda skenor i plast som är lokaliserade på sidorna av korsetten samt på ryggpartiet för att bidra med extra stabilitet och avlastning. Mjuka stödkorsetter är främst lämpliga vid mindre allvarliga ryggbesvär.

Rigida ryggkorsetter
Vid mer allvarlig ryggproblematik kan det istället behövas en rigid korsett. Detta är en extra stabil stödkorsett som bidrar med en betydligt högre grad av support, vilket gör den lämplig att använda i samband med exempelvis frakturer för att hålla ryggraden i en korrekt position under läkningsprocessen.

Stödkorsetter för olika ryggbesvär

Stödkorsetter kan ge effektiv lindring och avlastning vid ett flertal olika ryggbesvär. Vid svårare besvär, kroniska åkommor eller efter operation, exempelvis vid spinal stenos, är det dock viktigt att först konsultera med en läkare.

Diskbråck
Diskbråck är en utbuktning i en disk som kan utlösas spontant eller vid lyft av tunga föremål i kombination med en vridning. En ryggkorsett vid diskbråck kan stabilisera upp ryggen och motverka överansträngning. Graden av stöd bör dock anpassas beroende på bråckets storlek och placering.

Ryggskott
Ryggskott (lumbago acuta) uppstår plötsligt i samband med ett lyft eller sidovridning. Det orsakar en låsning i ryggen som i sin tur ger en molande eller krampande smärta i den omliggande ryggmuskulaturen. En ryggkorsett för ländryggen kan lindra värken samtidigt som den ökade blodcirkulationen i området kan skynda på läkningen.

Hållningsproblematik
Vid värk orsakad av dålig hållning kan en ryggkorsett ge effektivt stöd för både mage, rygg och ländrygg. Korsetten bibehåller ryggraden och ryggmuskulaturen i en korrekt position, vilket i sin tur minskar risken för att utveckla svårare ryggproblem i framtiden.

Köp ryggkorsetter online hos Rehabgrossisten

Här på Rehabgrossisten kan du välja mellan flera modeller av ryggkorsetter, ryggstöd och ryggördlar. Vi har både höga gördlar som stödjer ryggen vid akuta ländryggssmärtor och kortare bälten som passar bra för kvinnor som drabbats av foglossning. Hos oss betalar du med säkra betalningsmetoder och du får dessutom alltid fri frakt och fria returer på dina köp.