Diskbråck nacken

Symtom och behandling vid diskbråck i nacken

Mellan kotorna i ryggraden finns diskar. Varje disk har en mjuk massa i mitten medan dess yttre ring består av hårdare brosk. Diskarna gör att ryggraden är väldigt rörlig samtidigt som de fungerar som stötdämpare i höjdled. Med tiden kan en disks yttre ring slitas och vid belastning kan den mjuka massan då pressas ut genom sprickor i det hårdare brosket. Det bildas en liten utväxt på brosket och ett diskbråck har uppstått. Det blir trångt där bråcket sitter och det ger tryck mot nerver, muskler, ledband.

Här hittar du halskragar och ortopediska nackkuddar som kan hjälpa dig vid rehabilitering.

Symtom vid diskbråck i nacken

 • Ont i nacken.
 • Smärta strålar från nacken ut i axeln och armen.
 • Känsel i armen påverkas.
 • Armen känns svagare.

Behandling vid diskbråck i nacken

 • Undvik stillasittande och liggande vila mer än någon dag.
 • Försöka att röra på dig så gott det går.
 • Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa. Om det har uppstått en inflammation vid bråcket kan inflammationshämmande smärtstillande läkemedel hjälpa.
 • Ibland behövs starkare värktabletter eller andra mediciner som en läkare kan skriva ut.
 • Försök att motionera.
 • En halskrage kan ge avlastning och minska smärtan den första tiden, rådgör med läkare eller fysioterapeut.
 • En fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor kan ge behandling för att minska smärtan och ge specifika övningar för rehabilitering.
 • Vid mycket smärtsamma bråck som inte läker kan operation bli aktuellt.

Ett diskbråck kan uppstå plötsligt vid en skada eller belastning, eller utvecklas långsamt under lång tid med ökande smärta. Nerverna som finns i nacken försörjer armarna med ”information” och uppstår diskbråcket vid kotorna i nacken kan känsel och funktion i armarna påverkas. Inflammation och irritation vid bråcket gör det ännu trängre och förvärrar symtomen.
Diskbråck läker oftast av sig själv utan behandling, men det är bra att träffa en läkare för att utesluta andra orsaker till problemen, särskilt vi känselbortfall och kraftförsvagning i armar eller ben.

Vid diskbråck i nacken är rekommendationen att försöka röra på sig så gott det går. Receptfria smärtstillande läkemedel kan hjälpa, ibland behövs starkare värktabletter eller andra mediciner som en läkare kan skriva ut. En fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor kan behandla dig för att minska smärtan och ge specifika övningar för rehabilitering. En halskrage kan ge avlastning den första tiden, rådgör med läkare eller fysioterapeut, före användning.

Ta kontakt med läkare, fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor om besvären är återkommande.

Här hittar du halskragar och ortopediska nackkuddar som kan hjälpa dig vid rehabilitering.

Sjg. Mats Granström

Texten är granskad av:
MATS GRANSTRÖM
Leg. sjukgymnast med 25 års erfarenhet inom ortopedi, idrottsskador och akutsjukvård.
Tränings- och Rehabansvarig – Försvarsmakten, VISBY Garnison

Fler rekommenderade produkter