Smärta i axeln

Värk och smärta i axeln, eller axlarna, kommer många gånger tillsammans med värk i rygg och nacke. En dålig hållning och dålig arbetsställning när vi tittar på någon slags skärm är ofta orsaken. Andra gånger står och sitter vi dåligt utan skärm, med framåtroterade axlar, framåtböjd överkropp och putande mage. Att bli medveten om och förbättra sin arbetsställning kombinerat med fysisk träning är enkla sätt att slippa det onda.

Vanliga anledningar till smärta i axeln

Fraktur i nyckelben

Vid direkta slag mot nyckelbenet, vid slag mot axeln eller vid fall där man tar emot sig med armen utsträckt kan nyckelbenet gå av. En nyckelbensfraktur kan göra väldigt ont. Vid misstanke om nyckelbensfraktur ska man uppsöka sjukvård.

Som behandling brukar det räcka att hålla nyckelbenet stilla en till två veckor, ett åttaförband eller skydd kan hjälpa till med det. Smärtstillande läkemedel kan ge lindring de första dagarna efter skadan. Tidig rörelseträning är viktig.

Läs mer om fraktur i nyckelbenet och rekommenderad produkt.

Axel ur led – axelluxation

Vid kraftiga vridningar eller vid fall där man tar emot sig med handen kan axeln gå ur led, luxeras. Vanligast är att axeln luxeras framåt/neråt, men den kan även går ur led bakåt. Utövare inom idrotter med mycket energier, som ridning, cykling, skidåkning, ishockey och handboll, drabbas ofta. Det gör väldigt ont att få axeln ur led och den behöver komma i rätt läge igen, reponeras, snarast möjligt, därför ska den skadade till läkare. Ju längre det dröjer, desto större risk att musklerna runt axeln börja krampa. Om ledkapsel eller brosk inne i axeln har skadats kan operation behövas.

Vid en axelluxation kan det vara skönt med ett stabiliserande bandage, det minskar smärtan den första tiden. Kontakta en fysioterapeut för rehabiliteringsträning.

Läs mer om axelluxation och rekommenderad produkt.

Axelsmärta orsakad av dålig hållning

Vid dålig hållning roterar vi ofta axlarna framåt och det blir trångt inne i axelleden. Snart gör det ont i axeln men även nacke och rygg kan kännas stela och värka. Lösningen är att förändra hållningen – att bli medveten om sin arbetsställning, både med och utan skärm, på jobbet och på fritiden. En fysioterapeut kan ge specifika övningar för bättre hållning och ökad rörlighet i axlar, nacke och rygg. Ibland behöver kroppen hjälp att komma tillbaka till rätt/neutral position, för det finns särskilda hållningsbandage.